Уславлений спортсмен, президент Національного олімпійського комітету, член Міжнародного олімпійського комітету Сергій Бубка 23 липня в Лондоні став учасником естафети олімпійського вогню. Для нього це вже звична місія, адже, починаючи з Олімпійських ігор 2000 року в Сіднеї, головному олімпійцю країни вже вдев’яте доручають пробігти вулицями країни—господарки змагань із запаленим факелом у руках. 

 

Під час деяких олімпійських естафет це вкрай відповідальне завдання легендарному українцю доручали навіть двічі, що свідчить про надзвичайно високу його оцінку як спортсмена та міжнародного діяча.

А тепер вся увага Сергія Назаровича — зрозуміло, до арен Олімпіади-2012, на яких виступатимуть українські спортовці. Хоча відомо, що він категорично проти різних прогнозів, особливо медальних.

— В яких видах спорту українські олімпійці почуваються найупевненіше?

— У легкій атлетиці, боротьбі, важкій атлетиці, гімнастиці, кульовій стрільбі, боксі, стрільбі з лука, фехтуванні, веслуванні. А простіше — у тих видах, в яких маємо добру школу, необхідний рівень підготовки, традиції, особистостей...

— Ну, а якийсь мінімум медалей, либонь, запланували?

— Можливо, державне спортивне відомство має якісь плани. НОК цього не робить. Я особисто не визнаю прогнозів, рознарядок на нагороди.

— Ваша позиція зрозуміла. Але це, напевно, не значить, що нагород не буде взагалі. Є практика орієнтуватися на підсумки виступу своїх спортовців на чемпіонатах світу в передолімпійському році...

— Мабуть, такий підхід об’єктивний. Адже іншого варіанта не існує. Чемпіонат світу — то найвищий рівень готовності атлета, і олімпійський орієнтир тут цілком слушний. Але і надто пов’язувати ці події не варто. Посудіть самі: протягом року багато що може змінитися у співвідношенні сил в конкретному виді спорту. А ще Олімпійським іграм властива унікальна змагальна атмосфера.

— На чемпіонатах світу з олімпійських видів спорту минулого року атлети України здобули 20 медалей різного ґатунку. Чи можна на основі цього говорити про рівень нашого потенціалу на Олімпіаді в Лондоні?

— За рік до Пекіна, приміром, ми здобули 15 медалей, з них тільки одне «золото». А з Китаю українські олімпійці привезли 27 нагород, сім з яких — золоті. Завжди дивлюся вперед з оптимізмом і надією на те, що добре підготовлені спортсмени здатні навіть на більше, ніж від них очікують. Важливо, щоб пік форми прийшовся саме на Олімпіаду. Тоді можливі приємні сюрпризи.

— Тепер, якщо ви не проти, торкнемося фінансів. Скільки коштувала підготовка українських спортсменів до Олімпіади в Лондоні?

— Зрозуміло, що основні витрати на себе взяла держава. НОК підготовкою атлетів напряму не займається, але і осторонь не стоїть. Скажу, що протягом олімпійського циклу витрачено 55 мільйонів гривень — стипендії спортсменам, тренерам, придбаний спортінвентар, антидопінгові програми. Пріоритетними є національні спортивні федерації, чиї атлети досягають найбільших успіхів на чемпіонатах світу та Європи.

— Який розмір призових, обіцяних чемпіонам і призерам ігор? 

— З 2004 року змін не відбулося: «золото» — 100 тисяч доларів, «срібло» — 70, «бронза» — 50. Тренери, котрі підготували чемпіонів і призерів, отримають 50 відсотків від цих сум.

— Відомо, що українські спортовці до головних турнірів готуються за кордоном...

— Багато що залежить від виду спорту, тренувальної бази, особистих амбіцій самого атлета. Те, що інфраструктура українського спорту має потребу в серйозному вдосконалюванні, ні в кого не викликає сумнівів. До того ж протягом останніх років основну увагу біло приділено підготовці до Євро-2012. Ми до цього ставилися із розумінням. Зрештою, Україна успішно провела футбольний чемпіонат, і тепер вся увага — до олімпійської теми.

...На останньому засіданні постійно діючого під патронатом уряду Оргкомітету з підготовки до Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи, інших великих міжнародних змаганнь Сергій Бубка запропонував побудувати в кожній області як мінімум три об’єкти: сучасний стадіон, багатофункціональний палац спорту та басейн. Це, на його думку, дало б поштовх розвитку інфраструктури на місцях, звідки вийшла більшість наших олімпійців.

Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).

 

Сергій Бубка на столичному майдані Незалежності під час проводів українських олімпійців до Лондона.