Одне з найбільших підприємств Львова — «Ензим» цими днями опинилося на межі закриття, а в Україні та ще в кількох європейських країнах можуть зупинитися хлібозаводи. 

Вони можуть залишитися без однієї з найважливіших складових будь-якого хліба — дріжджів, які виробляє й постачає львівське підприємство. А причиною хлібно-дріжджових пертурбацій стали стоки підприємства, які, на думку чиновників міської ради, є причиною смороду, що періодично виникає то в одній, то в іншій частині міста. Отож, провівши заміри викидів у міську каналізацію, львівська влада оголосила, що саме «Ензим» є причиною неприємного запаху в місті. Однак цим у львівській ратуші не обмежилися — ЛКП «Львівводоканал» погрожує 25 липня припинити прийом стічних вод підприємства. Окрім того, комунальне підприємство звернулося до Господарського суду з трьома позовами проти дріжджового заводу на загальну суму 4,4 млн. гривень.

А вже 24 липня кілька сотень працівників «Ензиму» пікетували приміщення львівської міськради — вони побоюються, що внаслідок дій влади залишаться без роботи. Також до радикальних дій працівників «Ензиму» призвів і той факт, що вже протягом кількох місяців керівництво міста не йде на діалог ані з керівниками підприємства, ані з представниками їхньої профспілки. Врешті-решт, як розповів директор підприємства «Ензим» з питань якості Іван Настасяк, міський голова Андрій Садовий з працівниками «Ензиму» зустрівся, однак до чогось конкретного вони так і не домовилися.

І якщо у мерії переконані, що зупинка підприємства допоможе вирішити питання неприємного запаху в місті, то на самому заводі кажуть, що їхні стоки до того не мають жодного стосунку. Адже підприємство має власні очисні споруди, окрім того воно доплачує «Львівводоканалу» за доочистку стічних вод.

А реальним наслідком може стати тільки дезорганізація хлібопекарської галузі України та ще кількох європейських країн. Зокрема, комерційний директор підприємства Сергій Лавров зазначив, що львівське підприємство постачає дріжджі на 75 відсотків українських пекарень, а також на половину пекарень Болгарії та третину — Чехії та Нідерландів. Львів’яни продають дріжджі в 10 інших країн Європи, а це потягне за собою серйозні штрафні санкції. Зрештою, три інші українські дріжджові заводи протягом такого короткого терміну не зможуть забезпечити сировиною українські хлібопекарні, тож першим наслідком припинення виробництва можуть стати перебої з виробництвом хліба в Україні.

А щодо причини скандалу — неприємного запаху — ця проблема вперше виникла у місті п’ять років тому, зіпсувавши враження від святкування ювілею міста — 750-річчя заснування Львова. Потім неприємний запах періодично виникав то в одній, то в іншій частині міста, а міська влада ніяк не могла визначити джерело його походження.