Начальник одного з управлінь Тернопільської облдержадміністрації клопотав перед керівником одного з районів області про вилучення належної державі ділянки площею 4 гектари. Протизаконними діями двох чиновників землю, право користуватися якою було закріплено за штабом цивільної оборони, віднесли до земель запасу. Далі почався дерибан. Голова райдержадміністрації видав низку розпоряджень, відповідно до яких земельну ділянку було передано у приватну власність шістьох осіб для ведення особистих селянських господарств. Серед них — дружина начальника управління та родичі голови райдержадміністрації. Державі заподіяно шкоди на суму більш як 858 тисяч гривень. Стосовно начальника управління, тепер вже колишнього, порушено кримінальну справу. Йому загрожує покарання — позбавлення волі терміном від трьох до шести років, права три роки обіймати певні посади, а також штраф. Триває досудове слідство.
Не рідкістю є самовільне захоплення землі сільськогосподарськими підприємствами. Скажімо, у Теребовлянському районі вони взялися господарювати на 74-х гектарах, хоч жодного права на це не мали. Земля наразі є найбільшим багатством краю, тож охочих вхопити ласий шматок не меншає.
Загалом завдяки реагуванню прокуратури Тернопільської області з початку року у власність держави повернуто 369 гектарів земель, відшкодовано 1,4 мільйона гривень за фактами порушення земельного законодавства, порушено 14 кримінальних справ, десять з яких вже передано до суду.
Тернопільська область.