Якщо держава не працює над власними помилками, то одержує замість однієї проблеми комплекс. Хто не пам’ятає ситуацію на ринках у 90-ті? Рекет, злодійство, безправність, шахрайство — ось що було в пошані на пострадянських базарах. Здавалося, за минулі десять років у влади був час на те, щоб і створити правову базу, на основі якої підприємці працювали б на ринках, і розробити механізми чіткого дотримання правил гри. Але недавні події в Одесі, коли спочатку на авторинку «Куяльник» зіштовхнулися охоронці з продавцями, а потім доведені до розпачу підприємці буквально штурмували сесію міськради, свідчать про те, що урок 90-х не пройдено.

Бейсбольні битки для порядку
Щоб розповісти всій Україні про те, що відбувається в Одесі, вчора на прес-конференцію до столиці приїхали представники підприємців. За словами голови кооперативу «Куяльник» Євгена Хайкіна, днями на однойменний авторинок приїхали представники охоронної фірми, найнятої адміністрацією, які почали розвантажувати дошки, підозріло схожі на бейсбольні битки. Запитання продавців, навіщо битки на ринку, переросло в сутичку, припинити яку довелося бійцям «Беркута». Цікаво, що, за словами Євгена Хайкіна, правоохоронці були вочевидь на боці охоронців. Зокрема, більше трьох годин знадобилося підприємцям, щоб змусити міліціонерів відкрити приміщення з битками і винести їх звідти. Причина конфлікту між адміністрацією ринку та продавцями, за словами депутата Одеської міськради Сергія Бовбалана, в тому, що 800 підприємців уже кілька років не платять адміністрації «данину», бо вважають, що нинішні власники ринку одержали його незаконно.
Оренду в коробку
До речі, побори на одеських ринках, за словами заступника голови ГО «Асоціація підприємців торгівлі та громадського харчування «Фортеця» Раїси Боєвої, неабиякі. Приміром, на знаменитому «Привозі» на місяць за один павільйон платять від 700 до 1700 доларів. Звичайно, ці гроші йдуть не в бюджет, а в коробку довіреної особи адміністрації ринку. Та й самі адміністрації базарів, як стверджують торговці, часто мають досить екзотичні «прописки». Зокрема, як вказано в заяві підприємців до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, власник ринку «Привоз» — дві кіпрські фірми й одна з Великобританії, ринком «Малиновський» управляє компанія з британських територій в Індійському океані. Самі ж підприємці, не маючи жодної легальної основи у стосунках з адміністрацією ринків, виявилися безправними. Власники базарів можуть їх вигнати з робочих місць у будь-яку хвилину.
Підприємці захопили трибуну міськради
Власне, це й стало причиною пікету засідання міськради, що переріс на штурм. Як повідомляє наш власний кореспондент в Одеській області В’ячеслав ВОРОНКОВ, на чергове пленарне засідання місцеві законодавці змушені були прибувати через резервний вхід до приміщення міськради. Центральний вхід і підступи були заблоковані учасниками пікетів. Протестувати проти непродуманих дій і рішень депутатів на Думську площу прибули підприємці п’яти одеських ринків і представники громадських і молодіжних організацій.
Пікетники були налаштовані рішуче і планували передати депутатам свої вимоги про припинення поборів на ринках, а молодь зажадала ще й оголошення вільного доступу на пляжі (на знімку). Охорона міськради, а її здійснює не одеська міліція, а охоронне агентство з Києва, не змогла стримати натиск обурених одеситів. Вони увірвалися до сесійної зали. Підприємці оточили міського голову Олексія Костусєва, захопили трибуну й зажадали вислухати їх. Зачитані вимоги викликали бурхливу реакцію серед депутатів, які зустріли їх оплесками. На сесії було ухвалено рішення створити комісію з вивчення ситуації на ринках Одеси та можливості повернення їх у комунальну власність.
Тим часом, міська влада звернулася у правоохоронні органи по допомогу в наведенні порядку. До будинку міської ради прибули автоматники, які оточили приміщення і почали наводити порядок, відтискуючи пікетників. У результаті, одна із протестувальників — Наталія Шарапова — з гіпертонічним кризом опинилася в лікарні. Після завершення сесії міський голова відмовився від спілкування з журналістами, а його прес-служба заявила, що Олексій Костусєв дуже стомився, зле почувається і не в змозі розмовляти.
Підприємці досить скептично ставляться до ідеї створити комісію, вважаючи, що її діяльність влада «спустить на гальмах». Але, можливо, одеський урок змусить замислитися не тільки регіональну, а й столичну владу над тим, що роботу ринків давно треба вивести з тіні. Від цього виграють і торговці, і скарбниця місцевих бюджетів.
Вл. інф.
Фото Олександра ВЕЛЬМОЖКА (УНІАН).
На знімку: підприємці оточили міського голову Олексія Костусєва, захопили трибуну і вимагали вислухати їх.