У південних областях хлібороби підраховують збитки
Нині у багатьох областях ранні зернові культури, які є стратегічною сировиною для хлібопекарської галузі, вже зібрано. А отже, можна підбивати попередні підсумки. Якщо у центральних та західних областях жнива, здебільшого, можна вважати вдалими, то про південь країни, де першими закінчують збиральну кампанію, цього аж ніяк не скажеш. Уже зрозуміло, що найбільший недобір хлібних культур дала степова зона — Дніпропетровська, Донецька, Херсонська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Кіровоградська, Луганська області та Крим. Приміром, на Херсонщині торік пшениця та ячмінь давали по 31,2 центнера з гектара, то нині в середньому їх зібрали по 12,5.
У підсумку по області врожай хлібних культур — найнижчий за останні вісім років. А на Дніпропетровщині жнива на пшеничному та ячмінному ланах виявилися «найбіднішими» в Україні. В середньому там ці культури дали по 11,9 центнера з гектара. Торік було 25,9. Слабкою втіхою для аграріїв може стати той факт, що й світове виробництво зерна, за прогнозами, скоротиться на 30 мільйонів тонн, тобто ціни на збіжжя зростатимуть. Уже зараз окремі вітчизняні зернотрейдери взялися платити сільгоспвиробникам 2030 гривень за тонну пшениці третього класу, хоча ще на початку липня пропонували 1610 грн.
Таку ситуацію з недоборами можна вважати повторенням 2003 року, але з тією різницею, що тоді неврожай був по всій країні. Тож хлібороби півдня, які нарікають на морози та засухи, порушують питання про надання постраждалим господарствам дотацій та безвідсоткових кредитів. Але небезпідставно вважають, що цієї проблеми у столичних керівних кріслах країни можуть і не побачити. Та ще тепер, коли на часі вибори до парламенту й державні очільники негаразди нерідко воліють не помічати, тим більше з хлібом. Втім, на лани почали навідуватися частіше. Так, міністр Мінагропроду Микола Присяжнюк під час своєї робочої поїздки по полях Київщини запевнив, що жодних підстав для подорожчання незабаром хліба немає. Він вважає, що у нас стабільні ціни на добрива, а на пально-мастильні матеріали — навіть набули тенденції до зниження.
«Держава за рік споживає 6 мільйонів тонн продовольчого зерна. У нас сьогодні — два мільйони в Аграрному фонді, 800 тисяч — у Держрезерві. Понад мільйон сформовано у регіональних резервах. А ми цьогоріч зберемо від 13 до 14 мільйонів тонн пшениці. Тому проблема продовольчої безпеки не повинна стояти як номер один», — закликав журналістів до поміркованості під час робочої поїздки міністр.
На знімку: жнивує Київщина.
Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).