За діяльне співчуття до вимушених переселенців поплатилися підприємці Нової Каховки на Херсонщині. Втікачів з окупованого Криму та охопленого бойовими діями сходу України розмістили у готелях «Динамо» та «Нова Каховка», і годували у кафе при «Новій Каховці». За півроку власники закладів витратили на харчі та оплату комунальних послуг для них загалом 589 тисяч гривень, а держава компенсувала лише 111,9 тисячі. Директори готелів чекали, скільки могли — дуже вже умовляла муніципальна влада. Аж ось прийшли холоди, і в «Динамо» довелося терміново увімкнути газову котельню. А в кімнатах «Нової Каховки», де централізованого чи автономного опалення немає, на повну запрацювали потужні електрокалорифери. А оскільки платити за газ та електроенергію нема чим, готелі за борги можуть будь-якої миті від’єднати від постачання дефіцитних енергоносіїв. Міськрада Нової Каховки зарадити нічим не може: комунальне господарство міста ледве зводить кінці з кінцями.
— Звернулися по допомогу до облради. Там для відшкодування витрат на утримання вимушених переселенців обіцяють пошукати кошти в обласному бюджеті, попередньо обговоривши це питання на сесії. Та коли саме це відбудеться, скільки надійде коштів і чи знайдуть їх узагалі, ніхто точно сказати не може, — пояснює міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Ми пропонуємо біженцям переселятися в гуртожитки, підшукуємо для них роботу на місцевих підприємствах, 170 дітей прийняли у школи й дитсадки, двісті пенсіонерів отримують пенсії. Але далеко не всі готові робити хоч щось, аби облаштувати своє життя на новому місці. На міському заводі плавлених сирів надавали десять місць, та лише троє приїжджих зголосилися на цю пропозицію. Кажуть: «Для нас сто гривень на день — то не гроші». Кілька родин таких «принципових утриманців» досі мешкають у готелях, відмовляючись від працевлаштування і невідомо на що чекаючи.
Схожа ситуація з біженцями в інших районах Херсонщини. Із тих 6,4 тисячі дітей та дорослих, які прибули до регіону, переважна більшість зуміла адаптуватися до нових умов, скористалася своїм правом на отримання соціальних пільг і сяк-так виживає. Та майже всюди знаходиться по кілька маргіналів (з-поміж них вистачає раніше судимих), які навіть не збираються знаходити спільної мови із новими сусідами. Вони ледарюють, пиячать та влаштовують бійки, а часом ще й пропагують ідею «Новоросії», до якої корінні мешканці краю ставляться, переважно, з відразою. Через цих «паршивих овець» погіршується ставлення до всіх вимушених переселенців, та й бажання допомагати їм також слабшає.
Факт
Станом на листопад у Херсонській області налічувалося 6415 вимушених переселенців з Криму та сходу. З них 1996 дітей та 301 людина похилого віку. (Дані Головного управління ДСНС Херсонщини).