Кожній громаді — по тисячі-дві свиней. Такий намір має здійснити найближчим часом керівник одного з найпотужніших на Чернігівщині сільгосппідприємств «Земля і Воля» у селах, де орендує землю.

— У нас було 47 тисяч свиней, але через проблеми збуту, низьку ціну під впливом емоцій ми скинули поголів’я, — сказав у Бобровиці на обласній науково-практичній конференції з питань застосування новітніх технологій в агропромисловому виробництві генеральний директор «Землі і Волі», Герой України Леонід Яковишин. — Та це було нашою помилкою.

На його переконання, відкриття свиноферм у селах пожвавить життя селян, дасть їм роботу, вирішить багато соціальних питань.

Оприлюднив керівник і ще одну амбіційну заяву:

— Я не піду на пенсію доти, поки не отримаю на 30 тисячах гектарів 300 тисяч тонн зерна.

Ветерану сільськогосподарського виробництва уже за 70, але він на прикладі свого господарства показував аграріям, керівникам районів, що подібний орієнтир не такий уже й захмарний на теренах Чернігівської області. В який спосіб він збирається цього досягти?

Однією з нових технологій у ТОВ «Земля і Воля» поряд з іншими є практика застосування безводного аміаку для удобрення посівів сільськогосподарських культур. Він дешевший за інші добрива та й ефективніший за низкою показників, зокрема, у збільшенні урожайності кукурудзи. Учасники заходу ознайомилися з системою машин та обладнання для внесення безводного аміаку, технологічними особливостями його застосування. Л. Яковишин повідомив про те, що його господарство вже побудувало термінал для його зберігання, а також за рік побудує сховище на 6 тисяч тонн аміаку.

У ТОВ «Земля і Воля» переконалися, що найкраще мати справу з монсантівським гібридним насінням, яке дає високий приріст урожайності.

Дещо незвичним було почути від господарника його думку про безвідвальний обробіток ґрунту, який останнім часом застосовують агрохолдинги на Придесенні.

Оскільки в області набув загрозливого поширення стебловий метелик, зазначив Л. Яковишин, то стебла зібраної кукурудзи треба добре заорювати, а не залишати їх разом із шкідниками, аби вони весною не починали виводити потомство і не нищили посіви.

Доктор сільськогосподарських наук, професор Інституту агрохімії та ґрунтознавства ім. Соколовського Національної академії аграрних наук України Анатолій Фатєєв підтвердив, що це найкращий спосіб уникнути значних втрат.

Чернігівщина поставила перед собою амбітну мету — вийти на рубіж у 3 мільйони тонн зерна на рік.

Але це, за словами голови облдержадміністрації Володимира Хоменка, лише маленька складова великого шляху: поки в області повністю не вирішені питання доробки, сушки і збереження зерна, тож на них і треба зосередити увагу в районах та вишукати наявні можливості стосовно їх урегулювання. На думку голови виконавчої влади області, безводний аміак має використовуватися не лише в Бобровицькому районі, а і в інших. Для цього треба відпрацювати схеми об’єднання сільськогосподарських товариств щодо використання спеціальної техніки, а також докласти спільних зусиль для розповсюдження передових технологій ТОВ «Земля і Воля» в області.