Схоже, херсонські чиновники воліють, аби журналісти писали про них так, як зазвичай відгукуються про померлих: або добре, або нічого.

Приміром, коли наша газета розповідала про ліквідацію підпільних конвертаційних центрів або про ініціативу місцевої фіскальної служби щожо виїзду працівників у найвіддаленіші села для допомоги громадянам у складанні щорічних декларацій, це сприймалося як належне — з тихим мовчазним задоволенням. Та варто було нам згадати про порушення кримінальних справ за фактами зловживань посадовців Чаплинської міжрайонної податкової інспекції, затримання під час передачі хабара заступника начальника податкової інспекції Херсона, або про протест підприємців Голопристанського району через відвертий тиск, як хутко озвалася обласна Державна податкова служба в особі її голови Анатолія Страшного.

Не спростовуючи наведених у публікації «Голосу України» даних, пан Страшний зазначає, що газета «негативно висвітлює діяльність податківців Херсонщини в цілому, тим самим знижує рівень довіри громадян до влади». А вони, на думку голови ОДПС, цього не заслуговують, бо «наразі податкова служба спрямовує всі зусилля на підвищення якості обслуговування, зміцнення партнерських стосунків з різними категоріями платників податків».

На жаль, у своєму листі Анатолій Страшний не навів жодного конкретного факту «зміцнення партнерських стосунків». Тому заради об’єктивності автор цих рядків вирішив пошукати їх самостійно, звернувшись з проханням навести такі приклади до керівників трьох найбільших підприємств-імпортерів обласного центру —Херсонського суднобудівного заводу, механічного заводу та кондитерської фабрики. Та хоч як не дивно, єдиним конкретним прикладом «зміцнення партнерства» виявилися їхні скарги на хронічні затримки з поверненням ПДВ за продукцію, реалізовану зарубіжним покупцям. І йдеться тут навіть не про сотні тисяч, а про мільйони, часом — про десятки мільйонів гривень!

Зауважимо: три підприємства, про які йдеться, є чи не найбільшими роботодавцями Херсона. Їхні трудові колективи налічують загалом близько 2,5 тисячі осіб, і саме відрахування від їхніх зарплат є важливим джерелом поповнення міського бюджету. Тож блокування виплат з повернення ПДВ фактично означає неможливість розвивати заводи і забезпечувати суттєве поповнення міської скарбниці. А між тим фінансова ситуація у Херсоні настільки напружена, що для перерахування зарплат та відпускних педагогам, лікарям і працівникам культури міськрада щоразу змушена домовлятися про короткотермінові позики у Державній казначейській службі, тільки нинішнього року «перебравши» там позичок загалом на двісті з лишком мільйонів гривень. У муніципальної влади просто немає іншого виходу — в умовах, коли одні підприємства закриті, а розвиток інших стримують штучно, про збільшення надходжень від подохідного податку залишається тільки мріяти. І дуже шкода, що дехто з податківців цього не розуміє. Але є серед них і чимало фахівців, котрих дивне «зміцнення партнерських стосунків» у трактуванні пана Страшного та його «команди» також категорично не влаштовує.

— До прокуратури Херсонщини надійшла скарга від групи працівників Державної податкової служби в області. Автори звернення повідомляють, що керівники змушують їх виносити незаконні рішення за результатами перевірок суб’єктів господарської діяльності у частині нарахувань штрафних санкцій. Наразі прокуратура почала детальну перевірку наведених ними відомостей, — інформує прес-секретар прокурора Херсонської області Федір Самойленко.

Звичайно, замість критики, дуже хотілося б порадувати читачів заміткою про досягнення, а не про помилки, зловживання та прорахунки херсонських податківців. Але той самий принцип об’єктивності не дозволяє замовчувати їх, як би цього комусь не хотілося. В іншому разі авторитетна газета просто втратить ту саму довіру читачів, про яку говорить у своєму листі голова ОДПС в Херсонській області Анатолій Страшний.