У підвішеному стані опинилися на Херсонщині громадські помічники міліції, яких у народі влучно назвали шерифами. Ще торік районні центри зайнятості рекрутували з безробітних близько двохсот чоловіків, котрі пройшли підготовчі курси й підтримували спокій у тих селах, де навіть дільничних інспекторів міліції немає. Керівництво регіонального управління МВС вважає, що шерифи довели свою корисність, тому програму треба продовжувати. Але, за повідомленням директора обласного центру зайнятості Євгена Єрашова, кошти на виплату зарплат громадським помічникам за півроку вичерпалися, і служба працевлаштування не в змозі продовжувати цю програму — на це в неї просто немає грошей.
Стривожена перспективою масового звільнення шерифів, міліція закликала очільників органів місцевого самоврядування передбачити для них окремі посади в апараті сільрад і, таким чином, вирішити проблему. Однак деякі сільські голови навідріз відмовилися від реалізації цієї ідеї, мотивуючи це небажанням збільшувати штат у часи хронічного дефіциту бюджетних коштів. Інші — вакансії відкрили, але дехто виявив спритність і швидко влаштував на них не людину з досвідом, яка себе вже непогано зарекомендувала, а свого родича чи приятеля. Заступник начальника УМВС Херсонщини, полковник Олег Кагляк каже, що з 189 шерифів краю органи місцевого самоврядування відкрили посади тільки для 30 громадських помічників міліції, а ще 150 були змушені піти в утриманці до малого та середнього бізнесу — зарплатню їм згодилися нараховувати фермерські господарства та приватні підприємства.
Правоохоронці не згодні, що це — найкращий вихід із ситуації. Далеко не всі наші бізнесмени є «білими та пухнастими» — дехто з них також може порушити закон, але навряд чи шериф з ентузіазмом викриватиме ці порушення, якщо вони будуть скоєні його роботодавцем. Альтернативою переходу шерифів на утримання до бізнесу було б фінансування їх роботи коштом обласного бюджету. Херсонська обласна рада ще торік запровадила програму сприяння боротьбі зі злочинністю, і до неї варто було б внести пункт про громадських помічників. Але насправді з початку нинішнього року облрада не асигнувала для реалізації програми жодної копійки і на майбутнє також нічого не обіцяє. Голова обласної ради Віктор Пелих навіть не приїхав на виїзну колегії УМВС Херсонщини, де обговорювалася проблема шерифів, хоча в облраду запрошення і надсилали. А перший заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Білий повідомив, що кошти на реалізацію програми сприяння боротьбі зі злочинністю можуть бути виділені тільки в разі суттєвого перевиконання бюджетних показників. До речі, Херсонщина — певне, єдиний регіон України, де реалізацію подібної програми чиновники фактично саботують.