У сільських районах Херсонської та Запорізької областей у тваринників неждано-негадано виник додатковий «головний біль»: тут з’явився новий хижак. Ще 2003 року кригою замерзлого Азовського моря на територію Азово-Сиваського національного парку перебралася з російських степів маленька група шакалів. У природному резерваті їжі для них виявилося достатньо, переселенці почали активно розмножуватися, і сьогодні їх тут уже налічується понад два десятки.
— Шакалів, які загрожують потомству рідкісних копитних, як-от: оленів, муфлонів і ланей, намагаються відстрілювати, однак це вкрай обережний звір, і людину на відстань пострілу він намагається не підпускати, — сказав директор Азово-Сиваського національного парку Євген Поповчук. — Тож нині шакали вже вийшли за межі національного парку: їх бачили в Мелітопольському районі Запорізької області та неподалік міста Бердянськ.
Характерні переливчасті завивання та дзявкання екзотичних для нас звірів уже чули також у Генічеському і Новотроїцькому районах Херсонської області. Тож мине ще небагато часу, і «мігранти» можуть стати неабиякою проблемою для місцевих селян: у разі нестачі корму в дикій природі ці дрібніші побратими вовків не пропустять нагоди перекусити свійською птицею, вівцею, козою чи телям.