Народний депутат Микола Катеринчук («НУ—НС», Європейська партія України) зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про державну мову України» (реєстр. № 11014).

«Мова відіграє визначальну роль у процесі формування особистості людини, здобуття нею освіти, є для неї засобом повсякденного спілкування, інструментом накопичення знань, прилучення її до надбань культури, національної самоідентифікації людини, а також, як правило, одним з головних чинників формування сучасної нації, але в Україні сьогодні немає закону, який би визначав статус української мови як державної», — наголосив він. Законопроект покликаний врегулювати суспільні відносини, пов’язані зі статусом української мови як державної мови України, та її офіційним використанням. Автор законодавчої ініціативи вважає, що це дасть змогу посилити консолідуючу роль української мови як державної мови в політичній, соціально-економічній та культурній сферах, що сприятиме збереженню єдності і цілісності України. Крім того, цей законопроект створить умови для використання української мови як засобу міжнаціонального спілкування народів України, зміцнить правову основу використання української мови як державної мови в діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших організацій, встановить основні вимоги до органів влади стосовно використання, розвитку і поширення української мови як державної мови.

Документом також пропонується визначити обов’язки органів влади та посадових осіб на території України стосовно застосування української мови як державної та відповідні права громадян. Використання державної мови має стати обов’язком посадовців, вважає народний депутат.

Вл. інф.

ДОСЛІВНО

Микола Катеринчук:

«Ухвалення законопроекту «Про державну мову України» дасть змогу консолідувати зусилля органів влади на захист української мови як державної, зробить їх системними та організованими, зобов’язуватиме органи влади враховувати у своїй діяльності пріоритети державної мовної політики».