Перед «КоропФестом-2012», що вже вп’яте відбувся у селищі Коропці Монастириського району на Тернопільщині, десять рибалок у вранішню пору виловили 134 коропи. 

З рибин місцеві господині приготували до півсотні страв. Чого тут тільки не було: короп смажений, варений, вуджений, фарширований, запечений і навіть квашений. Останній, до речі, готують тільки тут. Протягом двох місяців замариновану рибу витримують у дубових бочках, смак її неповторний. Є і фірмовий рецепт юшки, до традиційних інгредієнтів якої обов’язково входять горілка і вкинуте наприкінці палаюче поліно. А чи смакували ви рибним тортом, варениками з рибою і грибами, коропом з медом, горіхами та чорносливом? Отож-бо. Тільки тут зберегли фірмовий рецепт приготування коропа у родині польського графа Бадені, палац якого вже понад сто років прикрашає Коропець, і на площі перед яким відбувається фестиваль. До приготування коропа по-баденівськи обов’язково потрібні м’ясо дикої кози, домашнє масло і сметана. З 12 найбільших рибин організатори фестивалю сформували п’ятиметрового фаршированого коропа, який міг би претендувати на занесення до Книги рекордів України. Його частинами продали з аукціону, виручивши понад 1,5 тисячі гривень. Гроші використають на потреби міста.

Коропецькі господині одна поперед одної нахвалювали свої наїдки (на знімку). Кулінарним мистецтвом вразив і голова обласної ради Олексій Кайда. Свого фірмового фаршированого коропа під назвою «Петрович» він приготував на очах учасників фестивалю. Олексій Петрович вважає, що риба має залишатися рибою, тому використовує мінімум спецій. З інгредієнтів — сіль, перець, петрушка, часник, цибуля і кілька шматочків сала.

У рамках фестивалю відбулися круглий стіл «Туристична привабливість Монастириського району», концерт та спортивні змагання.

Фото Олега Снітовського.