Такої думки міський голова Алушти.
— Інформація про нібито можливе повторення в Алушті трагедії, що сталася в російському Кримську, є нічим іншим, як чорним піаром тих, хто хоче нашкодити курортному регіону, — стверджує Станіслав Колот. — Незрозуміло, чому і хто вирішив, що саме Нижньокутузовське водосховище в Алушті є найнебезпечнішим в Україні. Я запевняю всіх: на моїх очах і з моєю участю це водосховище здавалося в експлуатацію 1985 року. Його об'єм становив тоді 1 млн. 400 тис. кубометрів. Але буквально через півроку відбулося сповзання одного прилеглого схилу, і після перепроектування об'єм водосховища було зменшено майже на 300 тисяч кубометрів. На той момент наповнюваність його становила 1 млн. 100 тис. кубометрів. За період експлуатації відбулося його природне замулювання, і об'єм зменшився ще, уже навіть мільйона кубів немає. Причому Нижньокутузовське водосховище — одне із найновіших у Криму.
Але навіть якщо гіпотетично, внаслідок якогось збігу обставин, греблю буде зруйновано й вода піде у бік Алушти, то об'єм водосховища, що розташоване за тридцять кілометрів від Алушти, так розіллється по долині, що місто цього не відчує, а рівень води в річці Демерджі підніметься щонайбільше на 8 сантиметрів — сантиметрів, а не метрів, як лякали в пресі. Це ніякої загрози не становить.
Зрозуміло, що тема загрози затоплення Алушти спровокована ситуацією 1997 року, коли вода, що стікала з гір, справді залила частину міста, але швидко зійшла в море — приблизно через дві з половиною години. Ріка Демерджі тоді вийшла з берегів і затопила вул. Леніна. Підтоплення справді було, але воно не витримує жодного порівняння з трагедією на Кубані — ні за своїми масштабами, ні за причинами і наслідками. І рельєф, і зона водозбору в нашому регіоні зовсім не такі, як у Кримську.
Тому, — звернувся міський голова до фахівців комунальних служб, відділів і управлінь виконкому, міських установ, — всі коментарі, які ви надаєте журналістам з цієї теми, мають бути виваженими й ґрунтуватися на реальній ситуації.
Міський голова зазначив, що курортний сезон-2012 в Алушті відбувся, про це можна говорити з певністю.
Нагадаємо: припущення про можливе підтоплення Алушти після російської трагедії висловила начальник відділу Гідрометцентру України Тетяна Адаменкос.
Роман ЧЕРЬОМУХІН, Тетяна ПОПОВА.
Фото з сайту suntime.com.ua.