З початку року працівники відділу ветеринарної міліції МВС України здійснили понад 10 тисяч перевірок місць реалізації, обробки та зберігання продукції тваринного походження. Результат — шокує: у більш ніж половині випадків інспектори виявляли серйозні порушення, що несли загрозу здоров’ю людей. З обігу було вилучено понад 590 тонн неякісної продукції. 306 із них компетентні органи визнали «особливо небезпечними». Під наглядом працівників ветеринарної міліції її було утилізовано на спеціальних підприємствах, прозвітували учора в МВС.
А все могло б бути інакше... «Особливо небезпечна» свинина чи яловичина могли б стати начинкою для чебуреків, шаурми, пиріжків тощо... І за якихось десять-двадцять гривень зголоднілі українці могли б отримати цілий букет кишкових інфекцій. 
Підтверджують ці побоювання і результати міліцейської перевірки. Відомо, що щороку під час курортно-відпускного сезону у місцях масового відпочинку, наче гриби після дощу виростають кіоски-фаст-фуди. Щоправда, наскільки безпечними є їхні «смаколики» — лише Богу відомо. Адже у більшості випадків під час їх приготування використовується продукція, придбана без відповідних документів про якість та безпеку. Мовляв, купують її підприємці, як правило, для стихійних ринків.
Мало переймаються власники таких закусочних і про дотримання умов зберігання як самої сировини, так і готової продукції. Та будьмо відверті: якими б вражаючими не були ці факти, Америку вони не відкрили. Про те, що харчуватися у подібних закладах небезпечно — майже в унісон роками говорять міліція, медики й журналісти. Попри це до кіосків з тою ж таки шаурмою вишиковуються черги... Та це вже проблема тих, хто у цій черзі стоїть. Мабуть, адреналіну у житті бракує.
Між тим, аби отруїтися зовсім не обов’язково їхати в курортні міста чи ж харчуватися у фаст-фудах. Можна просто й банально не дотримуватись правил особистої гігієни та норм приготування і зберігання їжі, особливо влітку. Адже, як підрахували свого часу науковці, з кожним підвищенням температури навколишнього середовища на 10 градусів, розповсюджуваність кишкових інфекцій збільшується на 17 відсотків.
Звичайно, повністю вберегтися від кишкових інфекцій неможливо. Та мінімізувати ймовірність їх виникнення може дотримання простих правил: мити руки, фрукти, овочі, захищати продукти від мух та комах, не зберігати навіть у холодильниках салати та паштети — їх краще їсти відразу після приготування.
— Ще одна порада — обходити стороною відділи кулінарії у супермаркетах, — каже дільничний лікар Рита Гофман (м. Київ). — Ввести табу на салати, заправлені соусами та майонезом, та ті, що містять м’ясо чи рибу. Категорично не раджу включати у раціон ковбаси, сосиски, сардельки, паштети, пиріжки із м’ясною чи рибною начинкою. І обов’язково дивіться на строк придатності товарів у магазинах і спосіб їх зберігання.
І якщо є бодай найменший натяк на зіпсованість — краще повернути товар у магазин чи ж просто викинути і зайву годину поголодувати. Адже перебіг і наслідки кишкових інфекцій можуть бути вкрай серйозними.