Про те, що нинішні ціни не влаштовують виробників цукру, розповів журналістам міністр Мінагропроду Микола Присяжнюк під час робочої поїздки полями Білоцерківського району. Там проблемами врожаю він переймався зі своїм однофамільцем  головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком. 
За словами міністра, він буде задоволений, якщо теперішня ціна за кілограм підніметься на одну-півтори гривні. Говорив це, маючи на увазі солодкий пісок, який лише буде зварено з буряків нового врожаю. Пообіцяв, цьогоріч не допустити карколомного обвалу ціни до 5 гривень, що, начебто, призводить до збитків у промисловості. Водночас запевнив, що й про споживачів не забудуть, стрімкого злету цін на білі кристали у магазинах уряд не допустить. Та й передумов для цього немає. Адже, за словами посадовця, в Україні накопичилося чимало перехідних запасів — не менше 350 тисяч тонн цукру. А восени на заводах зварять близько 2—2,2 мільйона тонн стратегічних кристалів, що на кількасот тисяч тонн більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Те, що обсяги посівних площ під буряками впали — також не біда. Ситуацію буде виправлено за рахунок вищої врожайності гектарів під корінцями.
Також Микола Присяжнюк додатково пообіцяв «увімкнути» інші засоби захисту внутрішнього ринку. Зокрема, попри СОТівські домовленості, спробує відмовитися від завезення до України заморської тростини, а ще закликатиме на заводах вдатися до виробництва біоетанолу, якщо раптом варити цукор буде не вигідно. Таким чином можна й посіви під буряками розширити.
Тим часом, у столичних супермаркетах за кілограм солодкого піску просять вже сім гривень. 
Схоже, і виробники цукру, і торгівці навчилися самі себе добре захищати. А особливо — у сезон консервацій, коли попит на цукор зростає.
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.