Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 2-й тур.

20 липня. «Кривбас» — «Чорноморець». 1:0. 3 890 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Гол: Канкава, 25.
21 липня. «Говерла» — «Шахтар». 1:3. 5 100 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Райчевич, 85 — Мхітарян, 51, Ілсіньо, 52, Селезньов, 90+3.
«Карпати» — «Іллічівець». 1:5. 4 500 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Ксьонз, 40 — Кравченко, 12, 15, Федотов, 16, 59, Бутко, 81.
«Таврія» — «Металіст». 0:1. 7 900 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Гол: Соса, 52.
22 липня. «Металург» (Запоріжжя) — «Дніпро». 0:4. 11 500 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Зозуля, 5, Джуліано, 62, Алієв, 77 (п), Матеус, 90+2. Вилучено Сидорчука («Металург», 43, небезпечна атака суперника в боротьбі за м’яч із ризиком нанесення травми).
«Волинь» — «Ворскла». 1:0. 4 150 глядачів. Рефері — Жуков (Донецьк). Гол: Суботич, 34.
«Арсенал» — «Динамо». 0:1. 11 617 глядачів. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Гол: Ідейє, 3. На 68-й хвилині Ярмоленко («Динамо») не реалізував пенальті (воротар). Вилучено Старгородського («Арсенал», 78, друге попередження).
«Металург» (Донецьк) — «Зоря». 1:2. 2 500 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Соарес, 32 — Любенович, 9, Галюза, 81.
Як бачите, у цьому турі відмінно почувалися гості, котрі виграли шість (!) матчів із восьми. Щоправда, в одному випадку поняття «гість» і «господар» були умовними. Адже динамівці грали в «гостях» проти «Арсеналу» на своєму клубному стадіоні, і відсотків 95 глядачів на трибунах уболівали саме за них.
Відкривши рахунок ще на третій хвилині після ефектного удару головою Брауна Ідейє, біло-сині не дали створити супернику біля своїх воріт нічого путнього і втримали перевагу до фінального свистка. Натомість «гості» могли не раз збільшити рахунок. Згадаймо хоча б момент із одинадцятиметровим. Але Ярмоленко не впорався із завданням. І тут на схвальне слово заслуговує воротар «канонірів» Юрій Паньків, котрий продемонстрував реакцію і майстерність, відбивши удар Андрія.
У складі «Динамо» дебютував півоборонець збірної Португалії Мігел Велозу (на знімку), котрого чекали з особливим нетерпінням. Сподівання прихильників «Динамо» виправдалися на всі сто відсотків. Новобранець був одним із найкращих на полі.
— Мігел зізнався, що було важко, — розповів про колегу оборонець Бетао. — Він прибув до Києва в понеділок, провів три тренування і одразу — повний матч! Це дуже важко, але грав він, слава Богу, здорово!
Позитивно оцінив свого нового гравця Юрій Сьомін:
— Велозу — футболіст дуже високої кваліфікації. Сьогодні він це довів. Мігел практично не втрачав м’яча, міг сам забити. Чудово грає у пас, відсоток браку у його діях мінімальний...
Нарешті, сам новачок сказав кілька слів для читачів «Голосу України»: «Найважливіше те, що команда домоглася результату. Індивідуальна гра — то другорядне, головне — ми перемогли. Стосовно дербі, то воно, звичайно, було, бо суперечку вели дві київські команди. Нам вдалося виграти, і я зробив скромний внесок у результат. Коли мій колега по збірній Португалії Кріштіану Роналду дізнався про мій перехід у «Динамо», то побажав мені удачі в Києві».
Відбулися й інші протистояння команд з одного регіону. В одному з них «Дніпро» мав велику перевагу в Запоріжжі. Щоправда, «Металург» половину зустрічі грав у меншості. Підопічні Гуанде Рамоса надуспішно скористалися чисельною перевагою, забивши у другому таймі три м’ячі.
У донбаському дербі перемогу над донецьким «Металургом» на його полі святкувала луганська «Зоря», котра, з усього видно, в нинішньому турнірі ставить перед собою високі завдання.
Відзначимо домашню перемогу керованої Анатолієм Дем’яненком «Волині» над «Ворсклою». Полтавці явно засиділися на старті, зазнавши двох поразок. Нелегко буде виправити ситуацію новому наставнику клубу, також колишньому динамівцю, Вадимові Євтушенку. Втім, чемпіонат тільки набирає обертів, і сподіватимемося, що «Ворскла» вийде зі «штопора». Як і «Карпати», які вдома зазнали принизливої поразки від «Іллічівця».
На добре слово заслуговує «Кривбас», котрий, поки у ранзі виконуючого обов’язки тренера, очолює досвідчений Олег Таран. Дві перемоги на старті — добрий початок!
Якщо бути справедливими, то не до всіх учасників календар змагань виявився прихильним. Скажімо, «каноніри» на старті зіграли по черзі з «Шахтарем» і «Динамо». Сімферопольська «Таврія» — з «Дніпром» і «Металістом»...
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).