У Коаліційній угоді залишилося дописати преамбулу та завершити частину, яка стосується Регламенту
Раніше від представників Блоку Петра Порошенка лунали заяви про те, що новий парламент може розпочати свою роботу 25 листопада. Якомога швидше створити новий уряд та розпочати роботу законодавчого органу закликає і глава Нацбанку Валерія Гонтарєва. За її словами, в Україні вже тиждень працює місія Міжнародного валютного фонду, яка спостерігає за змінами в нашій економіці.
 На кону — 2,8 мільярда доларів, які ми можемо отримати до кінця цього року. Комісія має пробути в нас ще тиждень, тож якщо ми вкладемося в ці часові рамки із створенням коаліції та формуванням уряду, розраховувати на транш можна майже беззаперечно.
Водночас процес творення Коаліційної угоди, схоже, виходить на фінішну пряму не надто впевнено. Здавалося б, основний текст вже погоджено і представлено громадськості. У ЗМІ активно обговорюють ті чи інші позиції проекту. Як от, наприклад, — передачу місцевим органам самоврядування права встановлювати тарифи на послуги з перероблення та захоронення побутових відходів, або забезпечення доступу до даних про власників землі й нерухомості через Інтернет. Начебто в угоді охоплено всі нагальні питання, які на сьогодні потребують вирішення, і залишилося погодити хіба що деякі формальності. Однак охоплює тривога, що саме на цих підводних каменях переговорники можуть спіткнутися.
Так, неузгодженим залишається таке слизьке питання, як скасування депутатської недоторканності. За словами представниці «Самопомочі» Оксани Сироїд, існує загальна домовленість про те, що ця позиція буде відображена у преамбулі угоди. Водночас майбутній парламентарій підкреслила, що більшість пунктів програми її політичної сили у тексті угоди враховано. «Важливо, що цей документ потенційні учасники коаліції розробили спільно та ухвалили консенсусом», — сказала вона. Із усієї угоди на сьогодні залишаються не ухваленими не тільки преамбула, а й частина, яка стосується Регламенту.
Як відомо, нині оприлюднений текст має 66 сторінок. Однак уже в п’ятницю широкому загалу обіцяють показати повністю готовий документ, який займе 70 сторінок. Про це заявив кандидат у депутати від Блоку Петра Порошенка Павло Розенко. У телеефірі він, зокрема, сказав: «Я пораджу всім, хто бачить себе у міністерських кріслах, дуже уважно прочитати цю Коаліційну угоду. Думаю, після того, як вони її прочитають, кількість охочих зайняти посади в Кабінеті Міністрів буде мінімальною. І ми будемо ще оголошувати конкурс на деякі посади, щоб виконувати ту програму, яку дає коаліція. Не самому сидіти в кріслі і щось вигадувати, а виконувати те, про що домовилися».
Учасники переговорів не підтримують квотного принципу формування уряду. Так, кандидат від «Самопомочі» Єгор Соболєв наголошує, що уряд треба формувати з людей, які служитимуть не політичним силам, а суспільству. За його словами, вони взагалі не мусять бути депутатами, чи політиками, а головне — це професійні якості кандидата. Водночас кожен міністр, з точки зору пана Соболєва, має сам обирати своїх заступників. Щоправда, за його словами, представники «Самопомочі» на міністерські крісла взагалі не претендують, а мітять лише на шість парламентських комітетів. А от нині діючий глава МВС Арсен Аваков, хоч і не є учасником коаліційних переговорів, в інтерв’ю інтернет-виданню сказав: для того, щоби Прем’єр-міністр міг ефективно впливати на ситуацію в державі, в складі його команди мають бути міністри юстиції, фінансів та внутрішніх справ. «Це мінімум, який Арсеній Яценюк називає для себе мінімальним функціоналом», — сказав він. 
Якщо ж перше парламентське засідання проводитимуть наступного вівторка, як би не вирували пристрасті навколо коаліціади, вже до кінця цього тижня вони мали би потроху влягтися. На політраді партії «Батьківщина» вже ухвалили рішення про входження їхньої фракції до демократичної коаліції. Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» має стати її невід’ємною частиною без будь-яких умов та застережень. А от одним із перших рішень нового парламенту, на її думку, має стати скасування недоторканності не лише депутатської, а й суддівської і президентської, але понад усе — звільнення Надії Савченко.
За словами кандидата в народні депутати від «Народного фронту» Леоніда Ємця, сьогодні робоча група збереться на «фінальне» засідання, аби затвердити остаточний варіант Коаліційної угоди.
ЦИТАТА
Із тексту Коаліційної угоди:
«Серед іншого, передбачити у Воєнній доктрині термін «вірогідний противник» та чітко окреслити критерії визнання певної держави (груп держав) вірогідним противником. А також розроблення та внесення змін до законів України «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» та «Про основи національної безпеки», серед іншого передбачивши скасування позаблокового статусу України, відновлення політичного курсу на інтеграцію до Євроатлантичного безпекового простору та набуття членства в організації Північно-Атлантичного договору, а також однією зі стратегічних цілей зовнішньої та внутрішньої політики — відновлення державного суверенітету України над територією АР Крим».