Близько 20 співробітників податкової міліції провели обшук у приміщенні підприємства, співзасновником якого є Емма Ярошенко — донька Олександра Ярошенка, лідера донецького виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина». Працівники податкової міліції вилучили жорсткі диски з документацією підприємства і всі бухгалтерські звіти за останні три роки. Після обшуку в офісі працівники податкової міліції перемістилися до оселі головного бухгалтера підприємства. Такі дії правоохоронців керівник штабу назвав спробою залякування і тиском.

За словами Олександра Ярошенка, «влада намагається руками податкової міліції залякати опозицію. Це відбувається не лише в Донецьку, а й по всій Україні». 

За його словами, податкові міліціонери, які прийшли до офісу, показали постанову про обшук, де не було точної адреси компанії, а лише номер поверху, де розташовано декілька фірм. Окрім того, додав опозиціонер, перевірки зазнали і підприємства, які орендують площі у компанії його доньки. Тепер орендарі розривають договори і залишають приміщення, оскільки не хочуть бути об’єктом перевірки.

Державна податкова служба в Донецькій області повідомила, що в області виявлено організовану злочинну групу, члени якої займалися розробкою та реалізацією різноманітних схем ухиляння від уплати податків в особливо великих розмірах та створенням мережі фіктивних фірм для легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. За інформацією податківців, «заходи проводилися винятково в рамках закону із метою перевірки господарської діяльності, політичне підґрунтя було абсолютно виключене».

Правоохоронці стверджують, що організатором групи став 45-річний мешканець Маріуполя, який створив мережу підконтрольних фіктивних і транзитних підприємств на території Луганської і Донецької областей. До складу групи входили близько 15 підприємств. Серед клієнтів були і великі платники податків із річним обігом грошових коштів понад 90 мільйонів гривень. «Стосовно посадових осіб, які скористалися нелегальними послугами, порушено кримінальні справи за фактами ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах, — йдеться в інформації, розповсюдженій ДПС у Донецькій області. — У рамках слідства співробітники податкової міліції провели вісім обшуків за юридичними і фактичними адресами підприємств-клієнтів злочинної групи, а також за місцем мешкання посадових осіб і тісно пов’язаних із ними громадян».

В інформації податкової не названо прізвище лідера донецьких опозиціонерів. Тому до кінця не зрозуміло, чи стосується низка обшуків підприємства, до якого причетні родичі Ярошенка. Сам керівник штабу припускає, що так влада робить спробу дезінформування людей.

 

Донецька область.