У Сімферополі в приміщенні кримськотатарського театру відбулася четверта сесія п’ятого Курултаю. В її роботі взяли участь близько 200 делегатів, представники акредитованих в Україні дипломатичних місій, міжнародних організацій, місцевої влади, а також представники кримськотатарської діаспори зі США, Туреччини й Румунії. Збори затвердили національні прапор, герб і гімн кримських татар. «Уважати національним прапором кримськотатарського народу полотнище блакитного кольору із зображенням у його верхньому куті біля древка золотої тамги. Співвідношення ширини прапора до його довжини 1:2. Гімном кримськотатарського народу вважати твір Номана Челебіджихан «Ant Etkenmen» («Я поклявся». — Ред.)», — йдеться у постанові.

Разом Курултай поки що не визначився з тим, яку політичну силу він підтримає на майбутніх виборах у жовтні, а також, усупереч очікуванням, не виносилося питання про переобрання глави Меджлісу Мустафи Джемілєва.

У той час як кримські татари вирішували важливі для себе питання, під театром відбувся нечисленний пікет опозиційних до Меджлісу активістів. Коли ж пікетників не пропустили на збори, вони закидали міліціонерів яйцями. А невдовзі невідомими була зроблена спроба зірвати засідання повідомленням про замінування. Прибулі на місце пригоди співробітники СБУ, МВС, МНС ніяких вибухонебезпечних предметів не знайшли.

 

Сімферополь.

На знімку (зліва направо): заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов.

Фото Олексія СУВІРОВА/УНІАН.