Наприкінці минулого тижня відбулася прес-конференція лідера політичної партії «Справедлива Україна» Степана Дьяченка. Заснована у березні 2005 року, партія вперше братиме участь у цьогорічних парламентських виборах.
«Партія була організована церковнослужителями, єпископами, пастирями різних конфесій. До цього ми не брали участі у виборах, оскільки проходили період духовного та ідеологічного становлення», — зазначив Степан Дьяченко.
На прес-конференції було презентовано ініціативу, спрямовану на підвищення відповідальності народних депутатів перед виборцями. Партія «Справедлива Україна» розробила «Договір відповідальності», який кандидат у депутати укладатиме з виборцями. До документа буде записано всі обіцянки, дані кандидатами в період виборчої кампанії. Якщо вони не виконуватимуться, передбачено механізм відкликання народних обранців.
Степан Дьяченко зазначив: якщо кандидат хоче балотуватися від партії «Справедлива Україна», він зобов’язаний укласти такий договір. Отже, партія бере на себе юридичну відповідальність за виконання своїми представниками у парламенті зобов’язань перед виборцями. Такий договір гарантує зворотний зв’язок між народом та його обранцями, контроль за роботою депутатів.
Зокрема, він зазначив, що для нормального функціонування держави конче необхідно реформувати парламент. «Зараз працюють лише близько 180 народних депутатів, решта — не працюють зовсім. Ми бачимо, як бігають, натискають кнопки за когось... Потрібно реформувати парламент — залишити 180—200 осіб. Не потрібно мати стільки депутатів, як зараз», — пояснив він.
Степан Дьяченко висловив переконання, що партія «Справедлива Україна» зможе подолати п’ятивідсотковий бар’єр, і закликав простих людей та людей доброї волі приєднуватися до його партії.
«Хотілося б, щоб ми всі з вами сконсолідувалися, сконцентрувалися, взялися за руки і пішли у владу, щоб усе-таки подолати цей безлад і хаос, зробити дійсно нормальну, порядну країну», — зазначив він.