Цього тижня в Україну повернеться суха та спекотна погода, про це учора під час брифінгу повідомив директор Українського гідрометеорологічного центру Міністерства надзвичайних ситуацій Микола Кульбіда. За його прогнозами, уже найближчими днями значно підвищиться температура повітря. У західному і північному регіонах стовпчики термометрів перетнуть позначку 30 градусів. Ще спекотніше буде у центральних, східних та південних областях. Тут повітря прогріється подекуди до 33—38 градусів. Що ж до опадів, то у більшості областей вони візьмуть «тайм-аут». Дощитиме цими днями хіба у Прикарпатському регіоні та у північних областях.
Прогнозоване потепління — добра нагода оговтатись від наслідків стихії, яка за минулий тиждень пронеслася мало не усією країною. Неспокійними у цьому сенсі видались і вихідні. Минулої суботи потужні шквали пронеслися Вінницькою, Хмельницькою, Черкаською, Кіровоградською та Дніпропетровською областями. Тим самим завдавши значної матеріальної шкоди простим українцям.
Так, на Черкащині цими вихідними негода пошкодила покрівлі 1100 приватних житлових будинків у 14 населених пунктах Маньківського, Монастирищенського та Тальнівського районів. Сильний дощ з градом та шквалисті пориви вітру не пожаліли і посіви сільськогосподарських культур.
Запам’ятався попередній тиждень і контрастним температурним режимом. Доки в одних регіонах було помірно тепло і дощило, інші — (південь та південний схід) потерпали від спеки. Уже тривалий час на території південних, східних та центральних регіонів, зокрема у Кіровоградській та Дніпропетровській областях, переважає надзвичайний клас пожежної небезпеки. У деяких регіонах цей показник у 3—4 рази перевищує критичний, повідомляє прес-служба МНС.