Організаційно забезпечити максимально вільні умови чесної конкуренції — завдання влади. Про це заявив минулої неділі на прес-конференції у Тернополі Постійний представник Президента у Верховній Раді, народний депутат України Юрій Мірошниченко. 

 

«Президент неодноразово звертав увагу всіх політичних сил, влади всіх рівнів, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, щоб кожна політична сила, яка братиме участь у виборах, мала шанс для рівної конкуренції, можливість вільно агітувати за себе і бути представлена у кожному окрузі», — підкреслив політик. Він відзначив, що парламент прийняв рішення про обладнання виборчих дільниць відеокамерами, щоб кожен, хто бажає, міг через Інтернет спостерігати, як відбувається волевиявлення громадян на будь-якій дільниці. «Стандарти, які діють сьогодні в Європі, і які унеможливлюють викривлення волевиявлення громадян, мають стати для України нормою, — переконаний Ю. Мірошниченко. — Нам треба гідно пройти агітаційну кампанію і саме голосування. Гадаю, і наші політичні партнери, і опозиція зацікавлені у чесній конкуренції».

Ситуацію, яка склалася у парламенті, народний депутат прокоментував так: «Володимир Литвин написав заяву про відставку, це питання розглянуто на засіданні парламенту, але його не було включено до порядку денного, таким чином Верховна Рада висловила вотум довіри своєму Голові і запропонувала відкликати заяву. Якщо він це зробить, можна вважати інцидент вичерпаним».

Юрій Мірошниченко визнав, що Закон «Про засади державної мовної політики» спричинив багато емоцій. На запитання про те, чи можливе вето Президента на цей закон, його представник у Верховній Раді відповів, що нині завчасно про це говорити. Після того, як Віктор Янукович отримає цей документ (він ще не вийшов зі стін парламенту), передасть його на розгляд експертів, отримає висновки Венеціанської комісії, і лише виходячи з цих двох критеріїв, ухвалюватиме своє рішення.

Юрій Мірошниченко взяв участь у конференції обласної організації Партії регіонів, схвально відгукнувся про амбітні цілі, що акцент робиться на поліпшенні життя тернопільців. Його доповнив голова облдержадміністрації Валентин Хоптян: запрацював аеропорт, буде розморожено будівництво Кременецької райлікарні, припинене 22 роки тому, споруджено 63-квартиний будинок у Почаєві, відремонтовано найбільш завантажені ділянки автошляхів у бік Хмельницького і Львова. Оскільки в обласній раді питання про розподіл коштів часто «зависають» на декілька місяців, вирішено кожному району виділити безпосередньо кошти сумою 3—4 мільйони для підготовки до опалювального сезону. Позитивний і прогноз щодо врожаю: «Минулорічного врожаю не буде, але вал хліба обсягом 1,2—1,3 мільйона тонн зберемо», — запевнив Валентин Хоптян.

 

Тернопільська область.

На знімку: Юрій Мірошниченко (праворуч) та Валентин Хоптян.

Фото Юрія ЗАРУЦЬКОГО.