На Дніпропетровщині всі вихідні мережі котелень на 100 відсотків оснащено засобами обліку відпуску теплової енергії. Загалом встановлено 651 апарат обліку теплопостачання на всіх котельнях міст і районів області за рахунок обласного та місцевих бюджетів.
Про це голова облдержадміністрації Олександр Вілкул повідомив під час засідання виїзної колегії Мінрегіонбуду, яка відбулася у Дніпропетровську під головуванням міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолія Близнюка.
Окрім цього, завдяки модернізації теплового господарства Дніпропетровщини за останні два роки споживання природного газу на підприємствах ЖКГ скорочено на 10 відсотків та вдвічі зменшено кількість аварійних ситуацій.
З метою зниження споживання природного газу всі міста області розробили оптимізовані схеми теплопостачання на основі поєднання розвитку централізованого, децентралізованого та індивідуального опалення. У містах із населенням до 25 тисяч погоджено схеми переведення на індивідуальне опалення.
Серед ключових проектів, реалізованих у рамках регіональної програми модернізації ЖКГ, можна згадати, наприклад, будівництво нової котельні в Марганці, що розв’язало проблему теплозабезпечення 140 житлових будинків, 4 шкіл та 2 дитячих садків і дало змогу відмовитися від дорогого покупного тепла Марганецького ГЗК. А реконструкція аварійного котла Дніпродзержинської лівобережної котельні зробила безперебійним постачання тепла до 250 будинків, в яких мешкають 85 тисяч осіб (30 відсотків населення міста).
Торік розпочали реконструкцію котельні мікрорайону «Північний» міста Павлоград, яка забезпечить опаленням 34 багатоповерхові будинки, в яких мешкають 7500 жителів. Реконструкція проходить у рамках модернізації системи теплопостачання міста. Згідно з нею в мікрорай-онах «Північний», «Західний» та «Новий» у Павлограді побудують 11 локальних котелень, які замінять нині діючу велику промислову котельню Павлоградського машинобудівного заводу, що побудована ще в 1960-ті роки і є надмірно енерговитратою.
На котельні Петриківської райлікарні впроваджено першу в області систему когенерації, що на 40 відсотків зменшило загальновиробничі витрати на енергоносії. Також відкрито нову газоелектричну котельню в селі Лобойківка Петриківського району. Сучасне обладнання дає можливість під час виробництва тепла знизити витрати газу на 57 відсотків, споживання електроенергії під час використання газового обладнання — на 56, споживання води — до 60, викидів парникових газів — на 35 відсотків.
 
Дніпропетровська область.