Громадські організації Луганщини об’єдналися й вимагають від Верховної Ради та Міністерства регіональної політики якомога швидше доробити і прийняти законопроект, що регулює діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
«Для луганчан це єдиний спосіб обстояти свої житлові права», — вважає голова Луганської обласної організації громадська мережа «Опора» Олексій Кормилецький. На його думку, найбільшою проблемою ОСББ у Луганську є те, що об’єднанням нав’язують невластиві їм функції, зокрема, обов’язків виконавців житлово-комунальних послуг. Що стосується експлуатації будинку, то тут ОСББ не заперечують, але відповідати за якість комунальних послуг (тепло, вода, електрика, каналізація) можливостей не мають. Однак монополісти в галузі ЖКГ через суди вже зараз намагаються масово нав’язати ОСББ Луганська виконання обов’язків виконавців житлово-комунальних послуг.
На думку громадських працівників, для нормальних умов роботи ОСББ необхідна достатня законодавча база. Без неї ефективна взаємодія між ОСББ і структурами-монополістами ЖКГ неможлива. Урегулювати ці питання повинен був законопроект № 8474 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти про ОСББ». Однак 24 травня Верховна Рада України відхилила розгляд цього документа. Водночас парламентський Комітет з питань містобудування, ЖКГ та регіональної політики рекомендував прийняти в другому читанні законопроект № 8391 «Про внесення змін у закон України «Про житлово-комунальні послуги», що передбачає монополізацію ринку управління житла. Громадська мережа «Опора» закликає народних депутатів не підтримувати цей законопроект, а Президента — у разі його прийняття — використати право вето. Звернення підписали 16 громадських організацій.
 
Луганськ.