Державна екологічна інспекція та «Львівводоканал» назвали десять найбільших забруднювачів повітря та стічних вод у Львові. За даними моніторингових досліджень, у «лідерах» — ЗАТ «Ензим», Перша приватна броварня та фірма «Барком».
Заміри проводили в 38 точках міста. Чи не основним забруднювачем назвали фірму «Ензим», де норми неочищених стоків перевищені в 10 разів. На підприємстві є очисні спороди, але вони не працюють. Виявлені й інші порушення — це незаконний забір води зі свердловин.
Мешканці низки мікрорайонів відчувають, коли неочищені стоки скидають у міську каналізацію. На вулицях стоїть такий сморід, що доводиться щільно зачиняти вікна в квартирах. Замість того, щоб навести елементарний лад із стоками та забудовою і без того перенаселених районів, міська влада хоче звернутися до уряду й просити величезні капіталовкладення на вентилювання каналізаційних колекторів.
«Вирішення питання з незаконними неочищеними стоками підприємств-забруднювачів у компетенції двох керівників — міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської ОДА Михайла Костюка, — прокоментувала ситуацію голова комісії облради Ірина Сех. — Але вони чомусь не хочуть вирішувати проблему. Тому депутати обласної ради змушені звернутися до Генерального прокурора України щодо систематичних порушень екологічного законодавства у Львові».