Літо перетнуло екватор. Частина українців уже відгуляли відпустки, дехто тільки планує відпочинок. А туроператори тим часом підбивають попередні підсумки: де і за скільки цьогоріч релаксує люд. Сенсації не вийшло. Традиційно найпопулярнішими місцями, куди найчастіше вирушають наші співгромадяни, лишаються Туреччина, Єгипет, Греція, Об’єднані Арабські Емірати. Після скасування візового режиму значно зросла відвідуваність Ізраїлю. Щоправда, є і характерні особливості сезону. Так, цього року туроператори фіксують так званий грузинський феномен. Мовляв, дедалі більше серед українців знаходиться охочих відвідати цю сусідню темпераментну країну. Про це учора на прес-конференції розповіла Ольга Юденко, заступник директора з туризму компанії «Пан Укрейн».
Ще одна відмінність туристичного сезону-2012 від попередніх — його ранній старт. Завдяки проведенню в нашій країні футбольного чемпіонату спокійний зазвичай червень побив усі рекорди з кількості охочих і приїхати в Україну, і виїхати звідси.
— Нині попит стабільний, — каже Ольга Юденко. — Порівняно з минулим роком кількість подорожей за кордон (виїзний туризм) зросла на 15 відсотків. Що ж до в’їзного туризму, то за офіційними даними з початку року АРК уже відвідало понад 2 мільйони 300 тисяч осіб. Тобто потік гостей також збільшився майже на 15 процентів. І це, повторюся, тільки офіційні дані. Скільки ще відпочивальників подорожує дикунами — можна тільки здогадуватись.
Куди ж поїхати? Туроператори запевняють: сучасне меню пропозицій настільки велике, що знайти варіант для себе може кожен. Путівки нині є на будь-який смак та гаманець. Уже згадувані найпопулярніші маршрути міксуються із пропозиціями екзотичних турів, щоправда, значно дорожчих.
Серед туристів-патріотів, тобто тих, хто воліє відпочивати на рідній землі, у пошані два напрямки: Карпатський та Кримський регіони.
— Карпатський регіон останнім часом показує значний розвиток: поліпшується якість обслуговування, будуються нові готелі. Щоправда, до ідеалу ще далеко, — каже Олександр Новиковський, віце-президент з виїзного туризму Асоціації лідерів туристичного бізнесу України. — Що ж стосується Криму, то не виключено, що уже найближчим часом регіону доведеться дуже серйозно попрацювати над своєю інфраструктурою, сервісом, якістю надання послуг. Бо споживач із року в рік стає дедалі вимогливішим.
У скільки стане відпочинок — це запитання, на яке має відповісти кожен українець сам собі. Адже можна знайти бюджетний варіант, а можна розгулятися на повну.
— У середньому вартість семиденної путівки за кордон нині становить 800—1000 доларів на особу. Це сума з урахуванням проживання, харчування, транспорту, — каже Ольга Юденко.
Автобусні тури коштуватимуть на пару сотень доларів дешевше. Відпочити на вітчизняних курортах можна також за різні гроші: за місце зі зручностями на вулиці — в середньому від 50 гривень за добу. За додатковий комфорт — додаткова плата.
Між тим, куди б хто не вирішив поїхати, потрібно пам’ятати про свою безпеку. Стосується це й відпочивальників-дикунів, і тих, хто користується послугами турагентів.
— Уважно вивчайте усі документи, які підписуєте, — радить Олександр Новиковський. — Це дуже важливо. Бо потім тільки й чуєш: «Ой, я випадково не прочитав», «Ой, забув», «Ой, думав, що це неважливо». А це «неважливо», як правило, дуже боляче б’є.
Тим, хто організацію власного відпочинку довіряє спеціальним фірмам, потрібно запам’ятати головне правило: договір про надання послуг повинен бути укладений між туристом та туроператором. Тут важливо не сплутати два подібні поняття — туроператор та агент. Адже саме перший несе повну відповідальність за подорож...
Та головне — щоб було бажання відпочити. І тоді варіант знайдеться завжди, навіть за лімітованих матеріальних можливостей. А за гарного настрою навіть берег найближчої річки здасться Лазурним узбережжям.
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.