В одного з кращих аграрних топ-менеджерів України 2011 року Андрія Гордійчука — керівника корпорації «Сварог Вест Груп» — нинішньої весни виникла гостра виробнича потреба порадитися з... Олегом Скрипкою.

 

Маєш ідею — запитай знаючого

Зовсім молодий «Сварог» за п’ять років пройшов шлях від агровідділу Шепетівського цукрового комбінату до передової сільгоспкомпанії країни.

І раптом «Сварог» узяв курс ще й на туристичну галузь.

— Мене привезли у квітні на берег Дністра, де вже почали зводити комплекс відпочинку в етностилі, запитали поради, чи тут можна організувати щось фестивальне, — згадує Скрипка. — Ми допливли річкою до монастиря. Дивовижне враження: немов ти на Амазонці чи в Індії... Тут відкриваєш зовсім нову, досі незнану Україну. Далеко від морів — і такі можливості! Маємо пишатися, що є в нас така краса. Відпочинок біля води здатен найближчим часом притягти сюди багато людей. А якщо влаштувати ще якусь яскраву подію — людей стане ще більше. Це має бути щось потужне, на всеукраїнському рівні. Не «Країна мрій» — тут треба створити щось своє!

«Услад» переносить у прадавні легенди

Окрім Олега Скрипки, «сварогівців» консультував ще й координатор туристичних програм проекту Агентства з міжнародного розвитку США «ЛІНК» Геннадій Друзенко. А Олега Демчука, колишнього заступника міського голови Кам’янця-Подільського, секретаря туристичного кластеру «Подільсько-Буковинське намисто», запросили на роботу.

Для початку підготували триденне купальське дійство до відкриття комплексу з праслов’янською назвою «Услад». У давнину Дністер називався Тірасом, на його берегах збереглися сліди стоянок наших пращурів, що мали самобутню культуру. Ми носимо китайську й турецьку одіж, слухаємо російську попсу, і нам оздоровлення душі не менш важливе, ніж купання у хвилях річки.

Запросили скульптурний симпозіум «Петраманія», який у 2008 році започаткував у Кам’янці-Подільському Сергій Кляпетура, і митці почали створювати з каменю та дерева галерею древніх богів та міфічних істот. Меценати Андрій Гордійчук та Микола Агарков (керівник Шепетівського цукрового комбінату) обіцяють, що цей сад скульптур розростатиметься. Як і кількість майстер-класів народних ремесел, що цьогоріч були представлені відомими подільськими майстринями Іриною Кляпетурою, Оленою Савчук, Валентиною Лемещук та іншими. Бойові забави — стрільба з лука, арбалета, метання списа, купальські ігрища — також вписалися в етнохарактер комплексу. Прижився на «Усладі» проект Олега Вощинського «Наша каша». Кашовар зварив найбільший в Україні казан пшеничного кулешу з різними приправами та підливами. Представники Книги рекордів Гіннеса України Лана Вєтрова та Дмитро Єсипчук вирахували місткість велетенської посудини, спеціально виготовленої за кресленнями подільського інженера Парамея на Дунаєвецькому ремзаводі, й оголосили, що за чотири години 25 хвилин було з 400 кілограмів крупи приготовано 1839 літрів страви з повним дотриманням рецептури. Олег Вощинський (на знімку внизу) та Андрій Гордійчук, який забезпечив витрати кашоварів, стали рекордсменами країни. А Олег Скрипка приїхав підтримати перший крок свого «похресника» й виступив у ролі ді-джея етнодискотеки. Скрипку підтримали гурти «TopOrkestra», «Стара хата», «Black stars» (на знімку вгорі). Люди розходилися з танцполу над Дністром аж під ранок.

Витрачати гроші у своїй країні

— Загалом комплекс «Услад», який вже нині є найкращою базою відпочинку на Дністрі, планувався для клієнтів і з достатком вище середнього, — каже Олег Демчик. — Тут є причал для яхт, ресторан із дорогою вишуканою кухнею та якісною лінійкою напоїв, басейн, сауна, прокат плавзасобів. Планується ввести в програму ще підводне малювання, підводний хокей, футбол у болоті, підвісну канатну дорогу. Згодом збудують триповерховий корпус, що дозволить використовувати «Услад» узимку для ділового туризму, різдвяного відпочинку. Мене питають: чи є соціальний аспект? Поруч із елітним комплексом є наметове містечко для тих, хто хоче здешевити проживання. Але вся інфраструктура «Усладу» і їм доступна. Раніше було, що до Дністра після дощу по глиняній дорозі не доїдеш і звідси не виберешся. «Сварог» витратив десятки тисяч гривень на тверді щебеневі дороги, тепер проблему вирішено. Прокладається потужний Інтернет, і школа в селі Ломачинці отримає його безкоштовно. «Услад» забезпечив багатьох довколишніх селян робочими місцями і в аграрному секторі, й у туристичній галузі. Кількість персоналу зростатиме. Ще важливо: багатші українці регіону все частіше витрачатимуть свої кошти не тільки в Єгипті чи Хорватії. Вони оцінили наші зусилля з розвитку річкового туризму, на відкриття прибуло понад 400 душ. Ми починаємо активну «розкрутку» комплексу, і вже на День Незалежності проведемо тут фестиваль «Аквадром», узимку — свято Маланки. Вирушаємо в етнографічну експедицію, щоб зібрати рецепти страв бессарабської кухні та розширити асортимент ресторану. Ще є ідея: побудувати справжній корабель вікінгів — дракар. Серед учасників скульптурного симпозіуму — Тарас Бенюх, котрий працював на спорудженням двох козацьких чайок. Він готовий взятися і за дракар. Ведемо переговори щодо креслень — і невдовзі діючий корабель зможе стати ще однією родзинкою «Усладу». Сподіваємося, що із запуском модернізованого Чернівецького аеропорту регіон отримає близько двох мільйонів туристів. Робимо все, щоб і вони потрапляли в комплекс на Дністрі.

А рекордсмен України з приготування найбільшого казана каші Андрій Гордійчук сказав: «Це не моя заслуга, і навіть не Олега Вощинського, це перемога всіх нас, хто об’єднався навколо цієї події. Якщо в нашій країні об’єднуватимемося, то в нас будуть нові рекорди, нові досягнення». Колись він винаймав на Дністрі невелику турбазу «Чайка» і добре знає: туризм — галузь вигідна і для українського бізнесу, і для людей.

Фото надані прес-службою комплексу «Услад».

ЦИФРИ

«Сварог Вест Груп» об’єднує 29 прибуткових підприємств на Волині, Поділлі й Буковині, порає 75 тисяч гектарів землі, має машино-тракторний парк, де понад 400 одиниць американської та європейської техніки, планує в цьому році відкрити ще один тваринницький комплекс на 4000 голів ВРХ, два нові елеватори на 50 тонн кожен, насіннєвий завод, наростити площу яблуневих садів до 800 гектарів, увести в дію два модерні фруктосховища.

КОМПЕТЕНТНО

Геннадій ДРУЗЕНКО, координатор туристичних програм проекту «ЛІНК»: 

— Річковий туризм у нас — це зовсім новий сегмент, що стрімко розвивається. Виграє той, хто на Дністрі будуватиме школи з керування водними транспортними засобами, парковки для плавзасобів, бази їх обслуговування. Маятник «Вклали гроші — люди приїхали» треба розкачувати. «Услад» має всі шанси увійти до топ-десятки чи п’ятірки кращих комплексів річкового туризму в Україні.