Дніпропетровську область утворено 27 лютого 1932 року. Площа — 31,9 тис. кв. км. Чисельність населення — 3 млн. 567,6 тис. осіб (7,5 % населення України). Міське становить 83%. Щільність — 112 осіб на 1 кв. км.

Але Дніпропетровщина, насамперед, — край козацької вольниці, в чому постійно оспорює свою першість із Запоріжжям. Адже тут в XVІІ столітті на Дніпрі була створена база Запорізького Низового козачого війська. А в місці, де Самара впадає в Дніпро, 1635 року поляки для контролю за козаками побудували фортецю Кодак (нинішня околиця Дніпропетровська), що стала згодом центром Кодацької паланки. Дотепер історики сперечаються, від якої дати вважати народження Дніпропетровська: від року побудови цієї фортеці чи від Указу імператриці Катерини Другої у 1776 році про заснування Катеринослава?
А на початку 1648 року на Чортомлицьку Січ (околиця сучасного Нікополя) прибув Богдан Хмельницький і підняв козацтво на боротьбу з Річчю Посполитою. Саме звідси почалася національно-визвольна війна, а біля сучасних Жовтих Вод навесні 1648 року запорізьке військо здобуло першу перемогу над польськими загонами. Тут, можна сказати, зародилася національна самосвідомість українського народу...
Можливо, саме бурхливе історичне минуле сформувало те, що нині називається дніпропетровським характером, у якому визначальними є амбіційність, цілеспрямованість і лідерські якості. Дніпропетровщина — батьківщина Володимира Щербицького, Леоніда Брежнєва, Леоніда Кучми, Павла Лазаренка, Юлії Тимошенко. І хоч би як надалі складалися їхні долі, в історії держави вони безперечно залишили свій слід.
Не виключено, що на формування цього характеру вплинуло й багатство тутешніх надр: на Дніпропетровщині є поклади урану, золота, видобувають нафту, газ, марганець, не кажучи про залізну руду, глину, пісок.
Провідна роль в економіці належить гірничо-металургійному комплексу, до складу якого входять 57 підприємств, 24 з них — гірничорудні, 23 — чорної металургії, з яких два гірничо-металургійні комбінати, чотири трубні, три коксохімічні й один феросплавний заводи.
Дніпропетровщина — це ще й багаті чорноземи, ті самі «засіки батьківщини», що дають Україні до 3 млн. т зерна на рік... Загалом, про цей край можна розповідати нескінченно. Але ми вирішили зосередитися на головному й повідати не тільки про те, як працюють, а й як живуть тут люди. І спробували проаналізувати, що насправді стоїть за вражаючими цифрами.
Ми переконалися: найкращий характер — у дніпропетровських інспекторів ДАІ. А чому — не зізнаємося...