Учора журналісти пікетували Генпрокуратуру на знак протесту проти дій правоохоронних та податкових органів стосовно ЗМІ. А у вівторок в режимі наради відбулося засідання парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, в якому взяли участь представники опозиційних фракцій — голова комітету Юрій Стець («НУ—НС»), Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Віктор Уколов («БЮТ-«Батьківщина») та член фракції Партії регіонів Володимир Ландік, після заяви якого й було розпочато слідчі дії стосовно сайту Lb.ua.

Після засідання четвірка опозиціонерів оприлюднила заяву щодо переслідування незалежних ЗМІ в Україні. «Ми, народні депутати, члени Комітету з питань свободи слова та інформації, вважаємо порушення кримінальної справи проти сайту Lb.ua переслідуванням інтернет-видання з політичних мотивів», — ідеться в ній. Парламентарії зазначають, що «використання скарги нашого колеги по комітету, народного депутата Володимира Ландіка для порушення кримінальної справи проти інтернет-видання не витримує критики. Як відомо, Володимир Ландік публічно відкликав свою скаргу і письмово звернувся до прокуратури з проханням не порушувати кримінальної справи. Те, що всупереч проханню постраждалого кримінальну справу таки порушено, свідчить про упередженість переслідувань прокуратури». Ця обставина наводить їх на думку, що дії прокуратури «викликані наявністю політичного замовлення розправи над журналістами», а до того ж у переддень виборчої кампанії прокуратура своїми діями порушує встановлений Верховною Радою мораторій на проведення перевірок ЗМІ. У зв’язку з цим члени комітету звертаються до ПАРЄ, «Репортерів без кордонів», Freedom House та світової громадськості із закликом виступити на підтримку українських журналістів. Вони також закликали інші видання та телеканали «виявити солідарність і підтримати Lb.ua, телеканал ТВі та інші ЗМІ, які зазнали переслідувань та тиску за свою професійну діяльність, не даючи режиму чинити розправу в атмосфері замовчування та страху».

Водночас прес-секретар прокурора Києва Мирослава Мушка в коментарі «Телекритиці» зазначила, що, попри інформацію про примирення сторін, народний депутат В. Ландік наполягає на розгляді своєї заяви та прийнятті прокуратурою процесуального рішення за фактом порушення таємниці його листування, тож «прокуратурою Печерського району Києва проведена перевірка, за результатами якої порушено кримінальну справу за фактом порушення таємниці листування та недоторканності приватного життя».

Ураховуючи це, профспілка працівників ЗМІ «Медіафронт» звернулася до Генпрокурора Віктора Пшонки з відкритим листом, в якому наголошується, що опубліковані фото (sms-листування В. Ландіка. — Ред.) було зроблено з ложі преси акредитованими в парламенті журналістами Lb.ua та що при цьому вони не застосовували незаконних методів отримання інформації, а народний депутат В. Ландік, не вживав жодних заходів, щоб цю інформацію приховати.

Профспілка «Медіа-фронт» вважає дії прокуратури переслідуванням журналістів за їхню законну професійну діяльність та нагадує, що ст. 171 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, до того ж контроль за виконанням цієї статті покладено на прокуратуру.

Аналогічну позицію займає міжнародна організація «Репортери без кордонів». Її представник в Україні Оксана Романюк зазначила, що порушення кримінальної справи проти LB.ua за оприлюднення sms-листування В. Ландіка є абсолютно неправомірним, оскільки ця інформація є суспільно важливою та підпадає під рекомендації Європейського суду з прав людини щодо висвітлення приватного життя політиків.

Із спільною заявою також виступили Національна спілка журналістів України та Незалежна медіапрофспілка України. Вони вимагають від Президента Віктора Януковича як гаранта Конституції вжити всіх заходів, щоб тиск на незалежні ЗМІ в Україні, зокрема LB.ua та ТВі, припинився.

P.S. За повідомленням прес-служби Президента, своє занепокоєння останніми подіями довкола вітчизняних ЗМІ, в тому числі щодо порушення кримінальних справ стосовно інтернет-видання Lb. ua та телеканалу Тві, висловив і Віктор Янукович. Він зазначив, що перевірки ЗМІ в передвиборний період негативно впливають на політичну ситуацію у країні. «Плюралізм думок у пресі — це гарантія демократичного волевиявлення на майбутніх виборах. Влада має зробити все для того, щоб захистити ЗМІ та права виборців», — сказав Президент та доручив Генпрокурору Віктору Пшонці і Голові Державної податкової служби Олександру Клименку перевірити законність порушення цих кримінальних справ.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Із відкритого листа профспілки «Медіафронт»: «Фотофіксація та подальша публікація матеріалів була законною, є сутністю журналістської професії і не суперечила ані статтям Кримінального кодексу України, ані положенню про акредитацію у Верховній Раді, ані Регламенту».