В Україні жертвою квартирних махінацій може стати кожен. Та є окремі категорії громадян, які перебувають у групі ризику. Передусім мова йде про самотніх літніх людей. Про це вчора під час прес-конференції розповів юрист Пилип Іллєнко.

Майже Карлсон 

Ще кілька років тому пенсіонер Дмитро Бивалін був простим киянином. Та з 2005-го до його «регалій» додалось звання «жертва квартирних шахраїв». Тоді певні особи (чиї імена добре відомі як самому потерпілому, так і суддям та прокурорам) сфальсифікували в приватного нотаріуса договір купівлі-продажу на його квартиру, — розповідає захисник пенсіонера Сергій Горбаченко. Потім за вже відпрацьованою схемою нові «власники» подали до суду позов з вимогою примусово виселити чоловіка... Дізнавшись про це, Дмитро Бивалін і собі звернувся до правоохоронних органів. Але, переконує його захисник, займатися слідством правоохоронці не поспішали. Лише майже через два роки столична прокуратура вперше порушила кримінальну справу за ознаками шахрайства.

Далі цю справу то закривали, то відкривали... Скориставшись моментом, нові «власники» силоміць виселили пенсіонера з квартири. Зараз кримінальну справу знову відкрито. І поки слуги закону шукають правду, 69-річний пенсіонер приміряє на себе роль Карлсона. Живе на звичайному горищі. Їжу готує на електроплитці, умивається водою, набраною у вахтера... Іншого варіанту в нього просто немає. У всьому місті він один — вихованець дитбудинку, без сім’ї та родичів.

І сам не знав, що вже не власник

А от історія художника Олексія Попандопула взагалі дивовижна. Минулого року чоловік вирішив обміняти власну однокімнатну квартиру в центрі столиці на щось дешевше. Та виявилось, що 2007 року його квартиру вже було продано. Як не дивно, але сам він про це навіть не здогадувався. На руках у нових «власників» знову ж таки нотаріально завірений договір купівлі-продажу. 

Найстрашніше в цій ситуації те, що на місці потерпілих може опинитися будь-хто. Попередити таке шахрайство, на жаль, — неможливо. Єдина порада: час від часу цікавитись у БТІ документацією на свою квартиру й, за необхідності, — вчасно звертатися по допомогу до юристів.