Дванадцятирічна киянка Софійка ще жодного разу не бачила моря. Нині дівчинка розглядає два варіанти відпочинку: податись у село до бабусі або залишитися в місті й нудитися в компанії комп’ютера... Її мама Олена працює медсестрою в районній поліклініці й не може собі дозволити придбати дитині путівку до оздоровчого табору.

На оздоровлення та відпочинок дітей у 2012-му планують витратити майже 2 мільярди гривень державних та позабюджетних коштів. Чиновники обіцяють оздоровити половину дітей шкільного віку, проте більшість цих «щасливчиків» традиційно засмагатиме на асфальті.

Цього року путівки до дитячих оздоровчих таборів подорожчали, каже мама ще однієї школярки Ірина Солодуха. «Якщо торік моя мала 21 день відпочивала в Ворзелі у відомчому таборі за 3 тисячі 400 гривень, то нині за таку суму пропонують придбати путівку вже на 18 днів, — обурюється жінка. — За відпочинок на Чорноморському узбережжі взагалі правлять захмарну ціну! На Південному березі Криму дитячі путівки «стартують» від шести-семи тисяч гривень (на 21 день). Така розкіш, як «Артек», може коштувати до 16 тисяч гривень — залежно від комфортності корпусу та його віддаленості від моря!»

Тим часом, за даними Генпрокуратури України, мережа дитячих оздоровниць з року в рік скорочується. «Нинішнього року розпочали роботу 17,9 тисячі закладів оздоровлення та відпочинку, з них 16,1 тисячі — денного перебування, які діяли тільки в перші тижні червня, — констатують у ГПУ. — Ці табори організовано на базі дитячих садків та шкіл, які розташовані переважно в міській смузі, що не відповідає завданням відпочинку та оздоровлення дітей. Кількість позаміських таборів цього року — 719».

Утім, принаймні для киян пільгові путівки (і безплатні, і за 30 відсотків вартості) до приміських таборів — цілком доступні. Просто більшість батьків не знає, де їх пропонують і на яких умовах. 

«Я ще в червні телефонувала до Солом’янського районного управління у справах сім’ї, молоді та спорту — питала, які путівки за пільговою ціною там пропонують. Без проблем можна було взяти у підпорядкований цій структурі оздоровчий табір «Зміна» у Бородянці, а також на дитячу турбазу поблизу Львова. — розповідає мама 13-річного Ростислава. — Крім того, путівки розповсюджують у районних поліклініках. Моїй подрузі (вона — багатодітна мама, живе на Харківському масиві) пропонували за символічні кошти путівку до Артеку. Щоправда, не в сезон — або у травні, або вже у вересні».

А взагалі в організації літнього відпочинку має діяти медичний принцип «не нашкодь». Обираючи табір для дитини, зважайте на його репутацію. Більш як сім десятків школярів, мабуть, і досі з жахом згадують відпочинок у севастопольському таборі «Альбатрос». Торік через місцевих кухарів вони злягли з кишковою інфекцією... 

Ми вирішили навести довідки про цей табір у Севастопольській СЕС. Та з’ясувалося, що такого оздоровчого закладу більше не існує. Власники його перейменували — щоб не лякати нових відпочивальників своєю історією.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.