На полях Хмельниччини швидкими темпами молотять горох, ріпак, пшеницю та ячмінь. Спека минулого місяця призвела до того, що урожай достиг раніше, а головне — збирати доводиться практично всі культури одночасно.

Якщо розтягнути збирання на традиційний місяць чи більше, зерно може просто висипатися. Тому в тих господарствах, де достатньо техніки, мають намір упоратися з усіма роботами вже за тиждень-півтора. В області вже намолочено понад 205 тисяч тонн зернових. Середня врожайність — близько 44 центнерів з гектара. Тим часом у Чемеровецькому та Шепетівському районах цей показник сягає 48 центнерів з гектара, а у Летичівському — 50.
Господарників радують горохові поля, де врожай зібрано вже з двох третин площ. Урожайність перевищила минулорічну на 10 центнерів з гектара і нині становить 31,6.
На полях працює до шестисот комбайнів. Більшість з них знаходиться на полях навіть уночі, щоб не втрачати жодної погожої години. Ще близько сотні залучили з південних регіонів. За завантаженості півтора десятка гектарів на комбайн та відсутності опадів жнивні роботи можна буде закінчити вже за декаду. В окремих районах зернові зібрали майже з половини площ.