У річницю Майдану Голова Служби Безпеки України Валентин Наливайченко відзвітував про діяльність оновленої спецслужби за майже рік роботи.

Реальні загрози

Серед найреальніших загроз і викликів для національної безпеки Голова СБУ назвав військову агресію з боку Російської Федерації, інформаційну агресію, агресію з боку іноземних спецслужб, а також корупційну агресію. «Корупційне корито не зламано, — сказав В. Наливайченко. — Хабарники міняють обличчя, а система не змінюється. Ця вимога Майдану ще не виконана».

Знешкодження диверсантів

Керівник СБУ повідомив, що 15—16 листопада спільно із працівниками МВС та прокуратури у Харкові затримано групу особливо небезпечних диверсантів у складі 12 осіб, яка готувала теракти в обласному центрі, в тому числі щодо іноземної делегації з Нідерландів на чолі з міністром закордонних справ, яка планувала відвідати завод імені Малишева. В. Наливайченко продемонстрував журналістам оперативне відео про вилучення мін, вибухівки, гранат, автоматів та набоїв до них, детонаторів російського виробництва. До того ж виявлені протипіхотні міни заборонені міжнародним та вітчизняним правом. Продемонстрував також свідчення однієї із затриманих СБУ учасниць диверсійної групи, котра каже, що вона була завербована та діяла за замовленням російських спецслужб і планувала теракт — мала закласти біля заводу імені Малишева вибуховий пристрій.

Очищення

У зв’язку з річницею Майдану Голова СБУ повідомив, що в березні—квітні цього року спільно з МВС у результаті декількох спецоперацій заарештовано 16 офіцерів колишнього «Беркуту», котрих підозрюють у стрілянині в мирних протестувальників. Окрім того, за словами В. Наливайченка, в лавах СБУ, за рішеннями українських судів, заарештовано 5 високопосадовців-офіцерів. Серед них і генерал, начальник департаменту контррозвідки, котрий підозрюється у співпраці з ФСБ Росії. Після оновлення влади з СБУ загалом звільнено 2,5 тисячі співробітників. Із 24 листопада в СБУ розпочнеться люстраційна перевірка, під час якої мають бути звільнені причетні до роботи в КДБ, котрі обіймали керівні посади за часів Януковича чи причетні до корупційних правопорушень. Нещодавно при СБУ утворено громадську раду з боротьби з корупцією і сепаратизмом з числа авторитетних громадських діячів та журналістів. У СБУ завершено розслідування кримінальних справ і передано в суди щодо 82 колишніх високопосадовців та арешту їхніх активів та майна.

Віднедавна в СБУ працює радник з питань відмивання коштів Дмитро Тупчієнко. Він співпрацюватиме з міжнародних судом у Гаазі щодо повернення викраденого колишніми можновладцями українському народу.

Що в гуманітарних конвоях?

Керівник спецслужби заявив, що у так званих гуманітарних конвоях, які прибувають на окупований Донбас з Російської Федерації, перевозять, у тому числі, пальне для військової техніки і танків, набої, обладнання для навчальних центрів бойовиків і терористів. А у зворотному боці вивозять без ідентифікації тіла загиблих. Водночас В. Наливайченко не підтвердив інформації про начебто завезення на окуповану територію Донбасу обладнання для друкування фальшивих грошей.

Пошук втікачів і телефонних терористів

СБУ зібрала достатньо доказів щодо притягнення до кримінальної відповідальності колишніх високопосадовців, екс-Президента Януковича, Пшонки, Арбузова та інших. Усі справи перебувають у Генпрокуратурі. Однак головним залишається питання видачі цих людей країною, в якій вони переховуються. Це питання, за словами керівника спецслужби, залишається відкритим.

Щодо так званих «телефонних терористів», котрі мало не щодня повідомляють про мінування метро та інших місць, керівник СБУ повідомив, що цих людей уже встановлено. За його словами, це «одурманені люди», котрі телефонують із Донецької та Луганської областей. Глава спецслужби запевнив, що тільки-но цю територію буде визволено — «телефонних терористів» заарештують.

Річниця Майдану

Незважаючи на тривожні повідомлення, керівник СБУ запевнив, що 21—22 листопада, коли відзначатимуть річницю Майдану та роковини Голодомору, терактів не буде. Щоб не допустити провокацій, правоохоронні органи, як запевняють у спецслужбі, забезпечуватимуть правопорядок разом із майданівцями та іншими громадськими активістами.

На столичному Майдані Незалежності експонується виставка світлин до річниці початку Революції гідності.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.