ВО «Батьківщина» презентує законопроект про внесення змін до Конституції щодо зняття недоторканності з вищих посадових осіб: Президента, народних депутатів, суддів, і пропонуватиме включити його до Коаліційної угоди. Зробити це партійці збираються під час сьогоднішнього засідання робочої групи з підготовки першого засідання Верховної Ради восьмого скликання, повідомив народний депутат Андрій Кожем’якін (на знімку).
Він висловив сподівання, що проект підтримають більшість парламентаріїв і він буде направлений до Конституційного Суду, а після його висновків, ухвалений у цілому.
Мета проекту закону, за словами депутата, — привести інститут недоторканності в Україні у відповідність із міжнародними правовими стандартами, усунути суперечності в чинній Конституції і законодавстві, забезпечити рівність громадян перед законом, подолати корупцію. Крім того, припинити зловживання правом із боку народних депутатів, Президента та суддів і створити необхідні правові умови для безперешкодного й ефективного здійснення ними своїх повноважень.
Водночас А. Кожем’якін наголосив: скасування депутатської недоторканності є вимогою суспільства, оскільки відповідно до статті 24 Конституції всі громадяни України рівні перед законом. А ще парламентарій нагадав, що на виборах політичні сили обіцяли першочергово ухвалити відповідне рішення в новому парламенті.