І вражені процесами, які нині відбуваються в Україні
 
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зустрівся з Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Ерною Солберг (на знімку). Під час зустрічі, яка відбулася у продовження попередніх перемовин в Осло, cторони обговорили питання щодо двостороннього співробітництва, співпраці між Україною та Норвегією в енергетичній та економічній сферах.
За словами Олександра Турчинова, важливим є те, що в результаті позачергових виборів конституційну більшість у парламенті отримали демократичні проєвропейські політичні сили.
«Для нашої країни не існує альтернативи європейській та євроатлантичній інтеграції, і Путіну не вдасться зупинити нас на цьому шляху», — цитує слова Голови Верховної Ради прес-служба законодавчого органу.
Водночас керівник парламенту назвав одним із головних пріоритетів роботи нової більшості «виконання Угоди про асоціацію, підписану з ЄС».
Окрім того, Голова Верховної Ради додав: незважаючи на всі проблеми та «війну, що відбувається на сході України, наш уряд працює над тим, аби відновити зруйновану попереднім режимом економіку країни».
У контексті співпраці нашої держави і Норвегії в енергетичній сфері, співрозмовники також обговорили питання реверсних поставок газу з Європи до України. «Реверсні поставки газу з Європи до України дадуть нам можливість припинити масштабний енергетичний диктат та шантаж Російської Федерації на ринку енергоресурсів», — зазначив Олександр Турчинов.
Своєю чергою, Е. Солберг висловила підтримку українському народові та владі від Норвегії. «Ми вражені процесами, які нині відбуваються в Україні», — сказала вона, додавши, що результати парламентських виборів відкривають усі можливості для системних законодавчих змін у судовій сфері та для стабільного економічного розвитку.
«Ми знаємо: якщо немає верховенства права, дуже важко досягати економічного зростання. Ми готові підтримувати вас на цьому шляху», — наголосила Прем’єр-міністр, додавши, що влада Норвегії готова надавати Україні підтримку, у тому числі, фінансову, в сфері реформування судової та правоохоронної сфер.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.