Україна розраховує на розширення енергетичної співпраці з Норвегією. Про це під час норвезько-українського форуму, що відбувся у рамках першого офіційного візиту до нашої країни Прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг сказав глава українського уряду Арсеній Яценюк.

За словами А. Яценюка, енергетика є одним із викликів, але, водночас, і одним із головних рушіїв для української економіки. «Ми дуже цінуємо рівень двостороннього співробітництва між державною компанією НАК «Нафтогаз України» та компанією Statoіl, яка є одним зі світових лідерів у постачанні енергоносіїв. Угода, підписана минулого місяця (про поставки норвезького газу. — Авт.), це чіткий знак нашої відданості новій енергетичній політиці, відданості України імплементації Третього енергетичного пакета і чудове поле для нашої співпраці», — підкреслив він.

Нагадавши, що український парламент ухвалив закон, який дозволяє компаніям з ЄС та США інвестувати в модернізацію та експлуатацію української газотранспортної системи, прем’єр додав: «Якщо норвезькі компанії енергетичного сектору готові інвестувати в українську ГТС, то уряд готовий подати спеціальний законопроект, який дасть змогу не тільки компаніям з ЄС та США, а й норвезьким компаніям прямо інвестувати в українську ГТС та газосховища».

А після зустрічі з Е. Солберг А. Яценюк зазначив, що умови газового контракту між «Нафтогазом України» та норвезькою компанією Statoіl вигідніші, ніж домовленості з росіянами. «Ці умови значно прийнятніші, ніж ті, які ми маємо з компанією «Газпром», — запевнив він, додавши, що не може розкривати конфіденційні подробиці контракту. «Щоб росіяни не спали», — додав він.

Ще одним, дуже важливим для України проектом, на думку А. Яценюка, може стати Балтійський трубопровід. «Якщо норвезькі компанії разом з нашими польськими друзями збудують цей трубопровід, який може транспортувати до 8 мільярдів кубометрів норвезького природного газу до Польщі та, власне, до України — це допоможе кардинально диверсифікувати енергопостачання до України та збільшити нашу енергетичну незалежність», — переконаний глава уряду.

Другим можливим рушієм у сфері україно-норвезької співпраці А. Яценюк назвав сільське господарство. «Ми раді бачити норвезький бізнес в українському аграрному секторі і мати нові типи кооперації та бізнес-активності в цій сфері», — сказав він та зауважив, що саме український аграрний сектор — єдиний із секторів економіки, де спостерігається 16-відсоткове зростання.

Основною перешкодою на шляху побудови стабільної та привабливої для інвесторів економіки А. Яценюк назвав розв’язану Росією війну проти України. «Важко залучити міжнародних інвесторів, коли на українській території вже «залучені» очолювані Росією терористи та російські танки», — сказав він та зауважив, що бізнес-форумом ми показуємо, що це все-таки можливо.

Продовжуючи тему російського вторгнення під час спільної з прем’єром Норвегії прес-конференції, А. Яценюк заявив, що Україна запрошує РФ для переговорів з деескалації ситуації на нейтральній території. «Ми запрошуємо Російську Федерацію для проведення серйозних переговорів на нейтральній території. У цьому нам допомагають США та країни ЄС», — сказав він та підкреслив, що поки що Росія й далі продовжує ескалацію конфлікту на Донбасі та нарощує присутність своїх військ на цих територіях. При цьому український прем’єр висловив переконання, що російський президент міг би, але не прагне зупиняти війну проти України. Відповідно й відповідальність за можливу гуманітарну катастрофу на Донбасі повністю лежить на Кремлі. «Чим швидше з території Донецька й Луганська заберуться російські військові, тим швидше люди, які стали заручниками імперських амбіцій, почнуть нормально жити», — підкреслив А. Яценюк.

Прем’єр-міністри України та Норвегії підписали договір про створення Міжурядової комісії з питань співробітництва в галузі торгівлі, підприємництва та економіки, а також про підтримку Норвегією держбюджету України. А. Яценюк повідомив, що в цьому разі йдеться про надання Україні бюджетної допомоги в розмірі понад 15 мільйонів доларів, однак якщо наша країна й далі йтиме шляхом реформ, то в угоді передбачена можливість продовження допомоги.