На початку липня аграрії Тернопільщини просили у неба дощу, а тепер — сонця. Опади майже щодня, тому дорожать кожною погожою годиною

— Як дасть Господь погоду, жнива закінчимо через два тижні, — каже начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Хома. — Техніки у нас достатньо. На допомогу прийшли механізатори південних областей. Там врожаї низькі, а в нас непогані, тому і нам підсоблять, і для себе зароблять.

Справді, урожай в області, незважаючи на невтішні прогнози, цілком пристойний. Скажімо, озимий ріпак, який закінчують збирати, видає на круг навіть більше на 4 центнери, ніж торік — у середньому по 22 центнери. А з озимим ячменем вже впорались — мають близько 34 центнерів з гектара, що на 3 центнери менше, ніж минулого року. Розпочали збирати озиму пшеницю, впоралися приблизно з сімома відсотками від загальної площі. Перші обмолоти показують 42-43 центнери з гектара.

Торік Тернопільщина зібрала рекордний урожай — майже два мільйони тонн зернових. Нинішні прогнози також доволі оптимістичні. За словами Андрія Хоми, ранніх зернових сподіваються намолотити близько 1,2 мільйона тонн, а з кукурудзою та гречкою буде ще більше.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Керуючий Борщівським відділенням товариства «Агрополіс» Петро Сакалюк (третій ліворуч) з комбайнерами Іваном Шкрабіком, Іваном Богуцьким, Володимиром Цепендрою.