У Дніпропетровській області триває операція «МАК», спрямована на виявлення та знищення незаконних посівів опійного маку і конопель та перекриття каналів надходження цих рослин у незаконний обіг. Вона завершиться 28 вересня.

Правоохоронці вже здійснили два авіаційні обльоти території, 51 перевірку сільськогосподарських підприємств та 1002 обстеження присадибних ділянок. Виявили 142 факти незаконних посівів нарковмісних рослин. Стражі закону порушили 39 кримінальних справ, склали 46 протоколів про адміністративні правопорушення та наклали штрафів на суму близько 13 000 гривень.
Приклади, наведені правоохоронцями, зайвий раз спростовують думку про те, що мак та коноплі сіються на приватних обійстях випадково. Так, у Самарському районі обласного центру, на подвір’ї 55-річного громадянина було виявлено та вилучено незаконний посів 400 кущів снодійного маку. А поблизу Кривого Рогу, у середині соняшникового поля біля села Вишневе раптом «знайшлися» 632 кущі коноплі, теж ретельно доглянуті. Як пізніше з’ясувалося, дозрівав «урожай» з метою виготовлення марихуани.
Та рекорд за павлоградцями. Тут на території одного з домогосподарств у селі Степ виявили та вилучили незаконний посів 2100 кущів коноплі!
Фото ВЗГ ГУ МВС України в Дніпропетровській області.