У демократичній країні кожен громадянин має право розмовляти з державою рідною йому мовою. Про це заявив постійний представник Президента України у Верховній Раді Юрій МІрошниченко під час зустрічі з жителями Алчевська Луганської області, повідомили у прес-службі депутата.

«Закон про мовну політику розроблявся на базі Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин, яка встановлює певні стандарти, — акцентував увагу депутат. — Кожна людина, хоч би де вона проживала, має право, якщо ця країна називається демократичною, розмовляти з державою рідною їй мовою».

Ю. Мірошниченко уточнив: закон про основи мовної політики не передбачає жодних преференцій для російської мови. «Йдеться про надання рівних прав для всіх мов. Якщо російськомовна громада в нашій країні більша, то люди самі на своїй території ухвалюватимуть документи російською мовою», — пояснив парламентарій.

Позицію Президента у мовному питанні Ю. Мірошниченко виклав так: 

«Президент чітко сказав, що законопроект про мовну політику буде вивчено, проаналізовано згідно із критеріями Європейської мовної хартії. Отож глава держави своєю заявою зняв напругу в суспільстві. І ми не повинні переживати з приводу цього закону».