Під час учорашнього круглого столу «Влада, яка захищає: сила права vs права сили» об’єднана опозиція представила своє бачення змін у правовій та судовій системі. За словами голови Ради об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, тема круглого столу якнайкраще відображає головну мету програми — відновлення справедливості, адже з англійської justіce перекладається не лише як юстиція, а, насамперед, як справедливість.

Тим часом поки що в Україні сформовано класичну поліцейську державу, зазначає політик, бо зараз у нас близько 780 міліціонерів на 100 тисяч населення, що удвічі більше, ніж у Польщі та в середньому в країнах ЄС, і втричі більше, навіть ніж за часів СРСР. Ще одним свідченням поліцейськості держави є той факт, що 99,8% вироків в Україні — звинувачувальні. Одне слово, в теперішній ситуації правоохоронна та судова системи захищають виключно тих, хто їх призначає, резюмував А. Яценюк.

Відновленню справедливості, вважає об’єднана опозиція, має сприяти позбавлення органів прокуратури функції досудового слідства та загального нагляду, започаткування інституту присяжних, виконання Верховним Судом України функцій найвищої судової інстанції, якими він наділений Конституцією. «Ті, хто проводив судову реформу, умисно знищували роль і місце Верховного Суду України та формували під себе ручні спеціалізовані суди», — наголосив парламентарій. А от коли йдеться про Конституційний Суд України, то програма передбачає його ліквідацію та передачу виконуваних ним функцій до Верховного Суду — шляхом створення окремої судової палати. З метою унеможливлення впливу інших гілок влади на судову систему у програмі пропонується передбачити формування Вищої ради юстиції виключно суддівським корпусом. Водночас має бути створено національне антикорупційне бюро, котре, зокрема, боротиметься з корупцією в суддівській та правоохоронній системах. 

Вл. інф.