Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 1-й тур.

13 липня. «Волинь» (Луцьк) — «Карпати» (Львів). 1:1. 7 600 глядачів. Рефері — Кутаков (Київська область). Голи: Рамон, 69 — Лукас, 63.
14 липня. «Зоря» (Луганськ) — «Металург» (Запоріжжя). 2:0. 11 200 глядачів. Рефері — Іванов (Донецька область). Голи: Галюза, 70 (п), Ідахор, 90+3.
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Донецьк). 1:0. 32 870 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Гол: Ідейє, 90+2.
«Чорноморець» (Одеса) — «Говерла-Закарпаття» (Ужгород). 3:2. 23 583 глядачі. Рефері — Кузьмін (Миколаїв). Голи: Леонардо, 15, 44, Єлісєєв, 33 (у власні ворота) — Міщенко, 52, Трухін, 68.
«Металіст» (Харків) — «Іллічівець» (Маріуполь). 2:0. 24 862 глядачі. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Соса, 18, Ребенок, 90+5.
15 липня. «Ворскла» (Полтава) — «Кривбас» (Кривий Ріг). 0:1. 5 500 глядачів. Рефері — Даньковський (Київ). Гол: Антонов, 88. Вилучено Долганського («Ворскла», 85, фол останньої надії).
«Шахтар» (Донецьк) — «Арсенал» (Київ). 6:0. 39 263 глядачі. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Мхітарян, 13, 31, Селезньов, 34, Тейшейра, 39, Ілсіньо, 66, Девич, 90+4 (п).
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Таврія» (Сімферополь). 3:1. 19 111 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Джуліано, 2, 57, Денисов, 73 — Фещук, 87. На 23-й хвилині Коноплянка не реалізував пенальті. Вилучено Коноплянку («Дніпро», 30, друге попередження).
Напередодні старту чемпіонату сталося багато подій, котрі привернули увагу вболівальницького загалу. Скажімо, останньої миті «Динамо» віддало в оренду «Дніпру» свого півоборонця Олександра Алієва і підписало контракт із 25-річним аргентинським нападником іспанського «Вільярреала» Марко Рубеном на п’ять років.
«Волинь» заявила форварда Майкона, який на той момент уже встиг підписати контракт із «Шахтарем». Зібрав речі і залишив «Кривбас» Віталій Кварцяний, которий не встиг покерувати новою командою бодай в одному матчі. Либонь, ви вже здогадалися, що виник конфлікт. А точніше — між темпераментним тренером і гендиректором клубу Олександром Затулком.
Перемовини між клубним керівництвом і тренерським штабом Кварцяного до консенсусу не призвели. Тому на стартовий матч сезону проти «Ворскли» криворіжців вивів досвідчений фахівець Олег Таран, якого затвердили виконувачем обов’язків тренера. І «Кривбас» виграв стартовий поєдинок у Полтаві.
Не оминули несподіванки і запорізький «Металург». За годину до відльоту команди до Луганська на матч із «Зорею» її залишив в. о. тренера Анатолій Бузнік. А з ним — його помічник Віктор Догодайло та гравці — Віталій Рева, Руслан Бідненко, Олександр Кочура та Андрій Запорожан.
Микола Павлов знову нагадав про себе. Виявляється, цей відомий фахівець, котрий переїхав із Полтави до «Маріуполя», ще не оформлений як тренер «Іллічівця». Тому командою з лави запасних керував багаторічний асистент Миколи Петровича — Іван Дмитрович Балан.
Можна було б навести ще чимало прикладів несподіванок навколо команд. Але було їх удосталь і під час матчів. До речі, їх відвідали 163 969 глядачів!
Дуже важко гралося київському «Динамо» проти донецького «Металурга». Видно, що тепер гості краще готові фізично, демонструють добру зіграність. Вони успішно застосовували оборонну тактику. Згадаймо, що підопічні Володимира П’ятенка і в матчі за Суперкубок проти «Шахтаря» продемонстрували досить привабливий футбол. Одне слово, все йшло до того, що донеччани відберуть у динамівців принаймні два очки. Але останньої миті Браун Ідейє з передачі Андрія Ярмоленка завдав переможного удару головою.
Можна казати, що кияни виявили характер. Але і неозброєним оком видно, що у гравців «Динамо» поки різний рівень фізичної готовності. Їхні збірники ще не встигли відновитися. І не тільки у фізичному, а й у психологічному плані.
Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс сподівається, що перемога над «Металургом» надасть гравцям його команди впевненості і з кожним наступним поєдинком вона гратиме краще, бо потенціал є. Скажімо, Кранчар поки не готовий провести весь матч на потрібному рівні. Але він класний виконавець і неодмінно додаватиме. Ще один новачок, аргентинський форвард Марко Рубен, уже тренується і незабаром зможе включитися в гру.
А от інформацією про готовність іншого динамівського новачка, португальського півоборонця Мігела Велозу, тренер киян Юрій Сьомін на той момент не володів. Після зустрічі з «металургами» він сказав: «Я його поки не бачив у тренувальній роботі. Насамперед, Велозу має здати якісь фізичні тести. Необхідно подивитися на людину. Гравець був у відпустці, орієнтовно йому необхідні три тижні, щоб набрати форму. Хоча, може й трохи менше. Є варіант, що він одразу буде у хорошому стані. Подивимося завтра, коли він проведе перше тренування...
Одесити досить легко домоглися відчутної переваги над ужгородцями (3:0). Двічі відзначився Де Матос Круз Леонардо. Але потім так начудили, що ледве не загубили перемогу. «Два різні тайми — внаслідок цілковитої розхлябаності наших футболістів, — прокоментував тренер «Чорноморця» Роман Григорчук. — Я дуже злий на таке неподобство. Насилу себе заспокоюю, щоб не гнівити Бога, бо все-таки виграли».
Либонь, важко знайти тепер таку людину, котра сумнівалася б у потужності «Шахтаря». Чемпіон одразу дає зрозуміти конкурентам, що поступатися титулом не має жодних намірів. Але погодьтеся, нищівна поразка на «Донбас Арені» київського «Арсенала» — також несподіванка. Програвати з таким некоректним рахунком клубу, котрий виступатиме в Лізі Європи, негоже.
Цікаво було почути від тренера «канонірів» Леоніда Кучука, як він оцінює те, що сталося. Ну, насамперед він не шукав крайнього. Зокрема, не звинувачував у принизливій поразці воротаря Олександра Боровика.
«Коли повернемося додому, ретельно розберемо наші помилки. Даватимемо бій усім подальшим суперникам і гратимемо до останнього в наступних іграх. Дай Бог, щоб я допрацював до кінця контракту. Всяке буває в житті, але я не дозволю команді зіграти ще один подібний матч».
До речі, наступний суперник «Арсенала» — київське «Динамо»...
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України») та з сайту chernomorets.odessa.ua.
       Лише результати
Футбол. Першість країни. Перша ліга. 1-й тур. «Суми» — «Оболонь» (Київ). 0:0. «Авангард» (Краматорськ) — «Зірка» (Кіровоград). 0:2. «Олімпік» (Донецьк) — «Одеса». 1:0. «Миколаїв» — «Геліос» (Харків). 0:2. «Сталь» (Алчевськ) — «Титан» (Армянськ). 2:0. «Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Арсенал» (Біла Церква). 1:0. «Буковина» (Чернівці) — «Полтава». 2:0. «Олександрія» — «Динамо-2» (Київ). 3:1. «Севастополь» — «Нафтовик» (Охтирка). 2:2.
Браун Ідейє (у центрі) — герой київського поєдинку.
Леонардо Де Матос (з м’ячем) відзначився дублем за «Чорноморець».