Біля Українського дому вже одинадцятий день триває голодування громадських активістів проти ухвалення закону про державну мовну політику. У ніч з неділі на понеділок «швидка» забрала ще одного голодувальника — голову оргкомітету Петра Шкутяка, тож наразі цю посаду обійняла Оксана Неживенко.

Саме вона під час учорашнього брифінгу зачитала заяву, в якій ідеться про рішення продовжити нинішню форму протесту: «Сьогодні, 16 липня, у день прийняття Декларації про державний суверенітет України, учасники акції на захист української мови, що відбувається біля Українського дому, заявили про продовження безстрокового голодування. Ми щиро вдячні всім близьким, священикам усіх конфесій, представникам інтелігенції, Комітету на захист української мови, представникам політичних сил та усім людям доброї волі за їхні звернення в наш бік з проханням припинити голодування, дбаючи про наше здоров’я. Наша позиція є остаточною, свідомою і безповоротною — ми залишаємося тут з метою захисту української мови, свободи слова та права людини із головною вимогою — скасувати законопроект «Про державну мовну політику», — йдеться в оприлюдненому зверненні.

Крім того, заявивши про намір стояти до перемоги, протестувальники запросили всіх небайдужих та всі громадські організації і політичні сили «сідати до них на сходи Українського дому на засадах відсутності символіки громадських організацій та партій з метою обстоювання нашої спільної позиції».

Оксана Неживенко також зазначила, що протест триватиме, незважаючи на госпіталізацію окремих його учасників, бо на зміну вибулим приходитимуть нові люди. Зокрема, станом на понеділок швидка допомога вже забрала шістьох протестувальників: Ганну Ющенко, Катерину Аврамчук, Ольгу Довганюк, Анатолія Пікуля, Сергія Свідзинського та Петра Шкутяка, проте їхні місця заступили нові, тож станом на понеділок їх знову дванадцять.

Підтримати голодувальників приходять як звичайні громадяни, так і відомі співвітчизники. Приміром, політв’язень радянського режиму, філософ Євген Сверстюк, відповідаючи на запитання, що він думає, коли бачить, що молоді люди — ровесники проголошеної майже 21 рік тому незалежності України, змушені голодувати за українську мову, був лаконічний: «Я думаю про те, що боротися — це значить жити, я думаю, що боротися за свою гідність треба щодня. А те, що молоді люди сьогодні змушені голодувати, мене не дуже дивує, бо я прекрасно пам’ятаю, звідки ми вийшли і з ким ми вийшли».

Уже традиційно в рамках Українського народного університету впродовж кількох останніх днів з лекціями виступили професор Іван Ющук (про давність української мови), професор Ольга Гнатюк, Польща (про рух «Солідарність», опозицію 60—70-х років та українські питання), письменниця та науковець Роксана Харчук виклала хроніку російських репресій до української мови, Олесь Доній поділився досвідом «Революції на граніті» 1990 року, Володимир В’ятрович розповів про УПА та її слід в історії, Світлана Яременко презентувала книгу про творчість художника Олександра Мінька «Живопис як молитва».

Перед голодувальниками та на їхню підтримку також виступили Ніна Матвієнко з Тарасом Силенком, гурти «Телері», «Тарута», «Полікарп», Тарас Компаніченко і «Хорея Козацька», лідер гурту «Mad Heads» Вадим Красноокий, «гайдамака» Олександр Ярмола, джазовий музикант та піаніст Володимир Соляник...

Нагадаємо, що акція на захист української мови біля Українського дому розпочалася 3 липня після того, як Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект «Про державну мовну політику». Першими оголосили голодування представники опозиційних парламентських фракцій, а після того як опозиційні партії ухвалили рішення про завершення акції, естафету голодування перехопили громадські активісти.

На знімку: Євген Сверстюк (ліворуч): «Боротися за свою гідність треба щодня...»

Фото автора.