Перше півріччя 2012 року для вітчизняної економіки видалось важким, але більш-менш успішним. Нині економічне зростання хоча трохи й уповільнюється, утім, про спад казати, принаймні поки що, зарано, переконаний фінансовий аналітик Ерік Найман. 
«І якщо на початку цього року чимало аналітиків говорили про можливість зростання валового внутрішнього продукту на 5—6 відсотків, то сьогодні ці прогнози переглядаються. За прогнозом нашого інституту, зростання в 2012 році становитиме 1,9 відсотка. Це — реалістичний сценарій», — пояснив голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. 
Про те, чим жила українська економіка минулі шість місяців, а головне, що чекає на неї завтра, йшлося на прес-конференції у столиці.
Поряд із позитивним сценарієм розвитку економіки є і негативний. У ньому про зростання ВВП — ні слова. Натомість прогнозується навіть його скорочення. Про те, який саме сценарій втілиться у життя, зараз точно сказати важко. Надто багато чинників впливає на стабільність української економіки. Причому як внутрішніх, так і зовнішніх.
— На сьогодні для України характерною тенденцією є високий елемент невизначеності, — стверджує Ігор Бураковський. — Усі очікують якщо не погіршення ситуації, то якихось неприємностей.
Щоб цього не сталося, держава має вирішити кілька традиційних завдань: навести лад у державних фінансах, поліпшити підприємницький клімат і реформувати систему соціального забезпечення. Крім того, дуже важливим, на думку експерта, для України є відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Чимало залежить і від населення, переконаний Ерік Найман. Серед простих українців девальваційні очікування — величезні. Поки що, мовляв, Національному банку вдається грамотно стримувати спроби дестабілізувати валютний ринок. Утім...
— Починає зростати емісія... З одного боку, це добре для економіки. Адже це дозволить прискорити економічне зростання чи ж хоча б не допустити глибокого просідання. Але, з другого боку, постає питання: яким буде курс гривні? — каже Е. Найман.
За словами пана Бурковського, має зберегтися позитивна динаміка ВВП. Однак водночас триватиме друга хвиля нагромадження проблем. «І в даному випадку питання навіть не у тому, чи буде криза. А в тому, скільки ще в такому напівреформованому вигляді може існувати наша економічна модель?»
— Мій прогноз: 10% — що станеться помітне поліпшення, 60% — що збережеться крихка стабільність, як і нині. Із 30-відсотковою ймовірністю ситуація різко погіршиться. Це все залежить від світової економіки і, звичайно ж, від того, чи зможуть наші державні органи зберігати економічну стабільність. Утриматися від передвиборного популізму, не включати надлишково друкарський верстат. Тому що, на жаль, ми постійно вирішуємо ситуативні проблеми, в той час як стратегічні питання залишаються поза увагою, — підсумував Е. Найман.