Мешканці курортного Генічеська сумно жартують: мовляв, до вбрання тутешніх наречених разом із фатою та модельною сукнею варто було б додати... будівельні каски! І в жарті, як буває, є доля правди. У приміщенні районного РАГСу на вулиці Леніна, де розташований найбільший на Херсонщині зал урочистих шлюбних церемоній, незабаром буде небезпечно навіть знаходитися: дах руйнується, декоративні прикраси на стелі тріщать і от-от можуть «приземлитися» просто на голови якійсь парі молодят. Районна влада вже обговорює можливість проводити урочисту реєстрацію деінде, щоб уникнути нещасних випадків. Але найгірше, що ніхто не може сказати, коли будівлю РАГСу «приведуть до тями».
— Ми робимо все, що можемо, — придбали кондиціонери, нові меблі та оргтехніку. Проте вкладати бюджетні кошти в реконструкцію приміщення було б перевищенням повноважень: адже будівля на вулиці Леніна є власністю міста, і муніципальна влада повинна б стежити за її технічним станом. Та ремонт об’єкта з невідомих причин то починається, то припиняється, і коли чекати його завершення, ніхто не знає. Чому в керівників міської громади склалося таке ставлення до знакового для багатьох родин генічан місця, мені також невідомо. Адже є приклади цілком протилежного ставлення: влада Херсона виділила чималі кошти на ремонт фасаду та інтер’єрів міського РАГСу, що розташований у пам’ятці архітектури, і нинішнього року продовжує вкладати кошти у його відновлення, — коментує начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції Херсонщини Олена Клименко.
У Генічеській міськраді про долю РАГСу та залу шлюбних церемоній говорити відмовляються. А от заступник голови Генічеської райдержадміністрації Андрій Євстратов «просвітив»: «Досить занедбана будівля, де молодята реєструють шлюби, до 2006 року була комунальною власністю громади району. Згодом райрада передала її у ведення міста, однак міськрада також не знайшла грошей на ремонт і продала частину приміщення комерційному банку з умовою, що він профінансує повне відновлення даху та фасаду. Хоча роботи йдуть, але як мокре горить: припиняються, заледве почавшись. Принаймні останній місць вони точно не велися. Тому ми, про всяк випадок, шукаємо інше приміщення для урочистої реєстрації шлюбів, і одним з варіантів є районний Будинок культури».
Прикметно, що банкіри, на яких «звалили» ремонт, також не можуть точно повідомити, коли він закінчиться. Вони кажуть, що гроші виділили на нього сповна, а фірма-підрядник стверджує, що їх недостатньо. А поки безплідні дискусії тривають, РАГС «тріщить по швах».