Для будівництва доступного житла необхідно відводити цілі мікрорайони. На цьому акцентував міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк під час кущової наради у Рівному з представниками Волинської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

 

Завдання місцевої влади — запропонувати площі з підведеними комунікаціями та знайти соціально відповідальний бізнес, який готовий будувати доступне житло, зазначив Анатолій Близнюк. Водночас він пообіцяв розробити для таких забудовників систему державних заохочень, зокрема пільгове оподаткування. Таку пропозицію підтримали керівники будівельних фірм Рівненщини і Тернопільщини, запевнивши міністра, що за таких умов готові проектувати та зводити цілі мікрорайони з усією соціальною інфраструктурою. Вони презентували А. Близнюку макети таких житлових комплексів.

Заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак розповів про те, як на Рівненщині виконується програма «Доступне житло»:

— В усіх містах області вже зарезервували землю для багатоповерхової забудови. 17 ділянок площею понад 38 гектарів можуть стати будмайданчиками для фірм, котрі готові зводити доступне житло. Чотири з них — у Рівному. Рівненщина отримала з держказни понад 25 мільйонів гривень на програму «Доступне житло». За рахунок бюджетних коштів можна здешевити понад півтори тисячі позик. Наразі в області є 380 квартир, на придбання яких можна взяти пільговий кредит, адже в програму «Доступне житло» включено 8 багатоповерхівок. Ще п’ять забудовників наразі готують документи на погодження в Міжвідомчій комісії при Мінрегіонбуді. В разі позитивного висновку експертів, за програмою здешевленої іпотеки запропонують ще 225 квартир на первинному ринку Рівненщини. Тож купувати доступне житло можна буде не лише у Рівному, Кузнецовську, Дубровиці, Костополі, а й у Березному та Дубно, — сказав Володимир Новак.

На нараді йшлося про те, що на Рівненщині перший кредит на 15 років для придбання житла за програмою «Доступне житло» видав Укргазбанк. Ще більше двох сотень позичальників уже пройшли попереднє погодження у фінустановах. Загалом пільгові іпотечні кредити готові видавати п’ять банків області.

Міністрові регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку озвучили проблеми, які наразі стримують видачу здешевлених іпотечних кредитів.

— На Рівненщині їх не видають підприємцям. Тим часом в області чимало потенційних покупців здешевленого житла не є найманими працівниками, натомість мають приватний бізнес, — сказав заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак.

Він запропонував запровадити чіткий контроль забудовників, які зводитимуть соціальні метри квадратні, ввівши схему поетапної оплати за вже виконані роботи. Втім, найголовнішою перепоною, яка перешкоджає видачі здешевлених іпотечних кредитів, є акредитація забудовників у банках. Адже центральні офіси всіх фінустанов розташовані у столиці, і жодних рішень на місцевому рівні банкіри не приймають. Тож Володимир Новак запропонував, щоб представників банків включили до складу Міжвідомчої комісії при Мінрегіонбуді, яка перевіряє надійність і порядність будівельників, котрі зводять доступне житло. Озвучені Володимиром Новаком проблеми підтримали також колеги з Волинської, Тернопільської та Хмельницької областей, акцентувавши, що вони є спільними для усіх регіонів, тому без допомоги міністерства не обійтися.

Міністр доручив представникам чотирьох областей, які були учасниками кущової наради, подати свої письмові пропозиції, запевнив, що ретельно їх проаналізує і спільно з фінансистами відпрацює єдиний спрощений механізм.

— Завершення довгобудів — це перший етап реалізації програми «Доступне житло», наступний — будівництво цілих мікрорайонів із нульового циклу, — сказав Анатолій Близнюк. — Їх зведенню передуватиме чітке відпрацювання типових проектів, щоб квартири в новобудовах були економними в утриманні, адже нині треба думати про перспективу.

До речі, лише на Рівненщині майже 30 тисяч сімей потребують поліпшення житлових умов, тож програма «Доступне житло» дає багатьом такий шанс.

До речі

За програмою «Доступне житло» 13 відсотків за іпотечними кредитами за позичальника платитиме держава і лише три відсотки — позичальник. Кошти на це будуть, запевнив міністр Анатолій Близнюк, оскільки Верховна Рада ухвалила законопроект, яким ці видатки визнані захищеною статтею. Після його підписання Президентом всі позичальники отримають гарантію, що в держказні щорічно резервуватимуть необхідну суму на погашення 13 відсотків за здешевлені іпотечні кредити.

 

Під час наради у Рівному.

Рівне.