Нещодавно юні громадяни України наочно продемонстрували свої таланти на сцені біля Ротонди на Центральній набережній Алушти.

Місто уже другий рік поспіль приймає учасників Національного дитячого творчого конкурсу «Міні-міс і Міні-містер Україна». А це значить, що умови прийому влаштовують і учасників, і організаторів цього конкурсу. В цьому впевнений Алуштинський міський голова Станіслав Колот:

— Учасники конкурсу працювали протягом року, вони пройшли відбіркові тури у своїх містах. Для них приїзд в Алушту — це не тільки робота, але й подарунок від організаторів конкурсу, можливість добре відпочити, покупатися в морі, отримати безліч нових вражень, прогулятися оновленою міською набережною, відвідати музеї, наш новий парк мініатюр та інші визначні пам’ятки. І я думаю, що претенденти на титули «Міні-міс» і «Міні-містер» тепер завжди будуть наполягати на проведенні цього конкурсу саме в нашому місті.

Організатори конкурсу — Національна дирекція «Міні-міс і Міні-містер Україна» та агентство моделей «Скарлетт». Партнерами цього свята краси виступили Алуштинська міськрада, міська організація Партії регіонів, Курортний комплекс «Золоте колосся», пансіонат «Сосновий гай», лідери косметичної компанії «Оріфлейм» Тетяна Мельниченко, Олена Фрунза, Раїса Шквира, Тетяна Гайдай, дитячий табір оздоровлення та відпочинку «Кипарис», де розташувалися учасники конкурсу й інші.

Талантами й красою змагалися 33 дівчинки й хлопчика. Алушту на цьому конкурсі представляли дві семирічні красуні: Поліна Піменова, переможниця конкурсу «Маленька красуня—2012»,            і Катерина Сафонова, Перша «Міні-міс—2010», «Міні-міс Елегантність» конкурсу «Маленька красуня—2012».

У конкурсі, що проходив за підтримки Алуштинського міського голови Станіслава Колота, брали участь діти від 4 до 15 років. Також у рамках Національного конкурсу змагалися за титул «Юна міс Україна—2012» конкурсанти у віці від 13 до 17 років.

Дитячий творчий конкурс «Міні-міс і Міні-містер Україна» — це завжди довгоочікувана подія як для учасників, так і для глядачів. Й очікування були немарними.

Відкрився захід виходом учасників в українських костюмах, під час якого глядачі могли познайомитися з кожним конкурсантом. А слідом за цим вони демонстрували зі сцени свої таланти. Хлопчики й дівчатка виконували пісні, причому деякі — власного авторства, майстерно декламували обрані твори, танцювали, виконували гімнастичні й навіть акробатичні етюди. Бурхливими оплесками зустріли глядачі виступ Данила Кондратенка з Нікополя: його прекрасно виконаний акробатичний номер «Детектив Дан» підкорив алуштинців та гостей міста. Дуже зворушливо виконала пісню «Волошки» Єлизавета Сараєва   (м. Кривий Ріг). Сподобався присутнім танець «Лялька» Діани Світер із Дніпропетровська. Неймовірно ефектним був і номер одесита Артема Ніколаєва, який виконав з групою підтримки композицію групи Queen «We wіll rock you».

Бути моделлю нелегко: потрібні й грація, і пластика, а також уміння легко перевтілюватися в різні образи. Не випадково в програму конкурсу входить показ учасниками пародії на улюблену зірку, під час якої ще маленькі українські зірочки розкривають перед глядачами свої акторські таланти й уміння перевтілюватися. Важко було обрати номер, що сподобався найбільше: конкурсанти постаралися на славу. Проте, мені до душі припали пародії одеситів на Остапа Бендера у виконанні Івана Клауса й на Джамалу, яку пародіювала Марія Богаченко.

Є речі, які поєднати практично неможливо. Наприклад, шланг від пилососа, парасольку й квіти... Але учасники конкурсу не тільки знають, але й роблять це красиво. У справу пішли поліетиленові пакети, паперові серветки, штучні квіти, гумові рукавички, дріт, газети й журнали, скотч, поролон, папір, фольга, картон, пластикові пляшки, склянки, нитки, натуральне пір’я, малярська сітка, повітряні кулі, пінопласт, пакувальний папір, теплоізоляційний матеріал, кульки для пінг-понгу, коктейльні трубочки, китовий вус, садова сітка. А результати своїх ідей і праці вони продемонстрували у наступному виході — в авангардному одязі. Важко сказати, наскільки зручний такий одяг, але те, що виглядають у ньому конкурсанти ефектно, — це факт. Не менш екстравагантні й самі костюми — Королева Євро, Білий лебідь, Шаховий король, Принцеса Преси, Ассоль, Лицар Світла та інші. І знову хочеться відзначити Марію Богаченко і її вбрання — Сонце над Одесою, зроблене з намистин, гофрованого паперу, черепашок, поліграфічної продукції з панорамами цього міста.

А завершився конкурс барвистим виходом учасників у вечірніх костюмах. Як відзначив директор Національного конкурсу «Міні-міс і Міні-містер Україна—2012», директор агентства моделей «Скарлетт» Ніна Молдован, програма Національного конкурсу співпадає із програмою конкурсу «Міні-міс Світу».

У журі, почесним членом якого була заступник Алуштинського міського голови Галина Огнєва, було нелегке завдання: визначити переможців серед таких талановитих конкурсантів. А доки приймали настільки відповідальні рішення, перед глядачами виступили дитячий народний вокально-фольклорний ансамбль «Веселі нотки» (м. Марганець) і театр сучасного мистецтва «Ніколь» (м. Павлоград), що представив колекції одягу «Українська ніч» і «Цвітіння вічне».

Перед найкрасивішою і найочікуванішою, хвилюючою й урочистою церемонією нагородження міський голова Станіслав Колот подякував учасникам, організаторам, членам журі за те, що обрали Алушту місцем проведення конкурсу:

— Напевно, це правильний збіг обставин, коли такі юні, але вже такі титуловані таланти з усією України змагаються й виступають тут — на одному із кращих курортів України — в Алушті. Ми в захваті від ваших виступів, діти. Ви — розумники, ви — талановиті, і я вірю, що ви станете переможцями багатьох конкурсів, які у вас ще попереду.

Станіслав Колот вручив нагороду алуштинській красуні Поліні Піменовій, яка завоювала титул «Міні-міс Надія України». А директор ДТОВ «Кипарис» Юлія Пащенко вибрала дівчинку, яка відпочиватиме в цьому таборі. Її вибір припав на Марію Богаченко.

Титул «Юна міс Україна—2012» завоювала Анастасія Євдокімова (м. Кривий Ріг). Власницями титулу «Міні-міс Україна—2012» у своїх вікових категоріях стали: Ганна Пракель (м. Запоріжжя), Анастасія Лисиця (м. Нікополь), Ганна Денисенко     (м. Павлоград). А титул «Міні-містер Україна—2012» отримали Іван Клаус (м. Одеса), Артем Ніколаєв        (м. Одеса), Данило Кондратенко (м. Нікополь). Переможці Національного конкурсу візьмуть участь у конкурсі «Міні-міс Світу», що пройде у липні цього року в Одесі.

Лідер компанії «Оріфлейм» Тетяна Мельниченко визначила дівчинку, яка стала «Міні-міс «Оріфлейм». Цей титул завоювала наша красуня Поліна Піменова. Переможцям вручали дипломи, квіти від міського голови й стрічки. Крім того, дівчаткам, звичайно, надягали корони, а хлопчики отримували кубки.

Учасники Національного конкурсу подарували алуштинцям і гостям курорту прекрасне свято, а самі вони встигли погуляти містом, відвідати його визначні пам’ятки, покупатися в морі, отримали безліч незабутніх вражень, якими, без сумніву, вони поділяться зі своїми друзями.

Завершилось свято прекрасним гала-концертом переможців третього Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Алуштинські розсипи», що пройшов напередодні. В санаторії «Алуштинський» змагалися творчі колективи й солісти з Києва, Сум, Вінниці, Алчевска, Краснодона, Бердянська, Білогірська, Донецька. Як відзначив голова журі, професор Донецької державної музичної академії імені Сергія Прокоф’єва Павло Добровольський, учасників цього року було дуже багато. Тому показати всі представлені на конкурс номери в гала-концерті неможливо. І вирішили порадувати алуштинців і гостей міста найкращим.

Євгенія ФИЛИПЕНКО, Роман ЧЕРЬОМУХІН.

Фото Євгенії ФИЛИПЕНКО.

На знімках: учасники конкурсу; члени журі.