Регіонали йтимуть здебільшого за знайомими округами
Щоби дізнатися про те, хто з кандидатів і за яким округом балотуватиметься, мешканцям Донеччини здебільшого не потрібно чекати офіційного старту передвиборної кампанії. Ще взимку обличчя потенційних претендентів можна було побачити на бігбордах у містах та районах. Причому деякі кандидати «обробляли» по два округи одразу.
Врахували урок місцевих виборів
Таки фактично підтвердилася інформація про те, що обласна організація Партії регіонів проводить внутрішній конкурс на місце кандидата від провладної сили в кожному окрузі. Партія врахувала урок місцевих виборів 2010 року, коли деякі керівники, котрих підтримували «біло-сині», виявилися непопулярними серед мешканців. Тому, за деякими даними, в передвиборних «шахматках» навпроти кожного з округів ще півроку тому були вписані щонайменше по два прізвища кандидатів від влади. А тепер, стверджують місцеві медіа, найбільша в області партія визначилася зі списком претендентів, яких висуватиме за «мажоритаркою».
Перелік прізвищ практично не несе несподіванок. Можна однозначно стверджувати: ставка робитиметься на впізнавані фігури — керівників великих підприємств або політиків, відомих за діяльністю на місцях. Зокрема, в Донецьку, як очікується, балотуватимуться народні депутати Тетяна Бахтеєва, Юхим Звягільський, Валентин Ландик, у Горлівці — Микола Янковський, у Краматорську — Георгій Скудар, у Костянтинівці — Денис Омельянович, у Маріуполі — народний депутат трьох попередніх скликань Сергій Матвієнков. В іншому окрузі Маріуполя планується висунення народного депутата Олексія Бєлого, який систематично працює в окрузі. Тісно співробітничає із місцевою громадою півночі області народний депутат Сергій Клюєв — його прізвище також називають серед потенційних «мажоритарників».
Цікаві, хоча й передбачувані процеси відбуваються останніми місяцями в Макіївці. Схоже, представляти місто у Верховній Раді України будуть нові люди. Одним із двох округів опікується народний депутат Віталій Борт, іншим — голова громадської організації «Громадянська ініціатива» Валерій Омельченко. Останній більше відомий у місті як родич покійного голови Ради Міністрів Криму і екс-міського голови Макіївки Василя Джарти. Також новими обличчями в парламенті можуть стати керівник фракції Партії регіонів в обласній раді Олександр Бобков та секретар Донецької міської ради Микола Левченко.
Сьогодні місцеві видання та телеканали охоче розповідають про діяльність імовірних кандидатів в округах, де ті відкривають дитячі майданчики, вручають подарунки школярам, учителям, ветеранам тощо, дарують побутову техніку та комп’ютери, ремонтують дитсадки і будинки культури. Враховуючи загалом патерналістські настрої в області, такі методи роботи з виборцями впливають на результат та на підтримку з боку місцевої влади. Щоправда, іноді доходить до курйозів. Наприклад, міський голова Слов’янська Неля Штепа висунула свого роду вимогу до потенційних кандидатів: виділити 100 мільйонів для міста. Красномовну цитату керівника міста охоче розмістили всі місцеві видання.
«Не вийде ні в кого «пропихнути» свого депутата, — пообіцяла градоначальниця. — Пройде той, хто більше за всіх дасть грошей. Дасть сто мільйонів — я стану на площі, пройду по кожному будинку і скажу: «Ось цей депутат дав сто мільйонів». І він пройде. Якщо хочуть «голожопенки» пройти, мало того, що вже обкрадали місто, ще й хочуть пройти в депутати, — ні в кого нічого не вийде».
Найбільші підприємства «вибувають» із агітації?
Виборча кампанія цього року в Донецькій області вже має дві визначні особливості. По-перше, це рішення народного депутата України, власника компанії СКМ Ріната Ахметова не балотуватися на ще один термін, про що бізнесмен заявив журналістам. Відмова найбагатшої людини України продовжувати політичну кар’єру мала один малоприємний для Партії регіонів наслідок: на підприємствах, які входять до складу СКМ, не вестиметься агітація за будь-кого з кандидатів. Це випливає із повідомлення Групи «Метінвест», оприлюдненому в травні цього року. «Метінвест», найбільший гірничо-металургійний холдинг України, зберігає дистанційованість підприємств, які входять до його складу, від політичної діяльності, акцентуючи увагу на підвищенні ефективності роботи виробничих підрозділів. Агітація за ту чи іншу політичну силу на робочому місці неприпустима і суперечить корпоративним цінностям групи».
Виходячи з цього рішення, кандидати в депутати як від влади, так і від опозиції не зможуть проводити передвиборних зустрічей у цехах заводів та в нарядних шахт. У Донецьку не виключають, що різка критика з боку Президента Віктора Януковича, яка пролунала на адресу голови обласної держадміністрації Андрія Шишацького під час приїзду голови держави у травні цього року, була виявленням незадоволення рішенням власника СКМ. Оскільки керівник області є колишнім топ-менеджером одного з підприємств компанії Ахметова, то саме в бік голови й були спрямовані критичні стріли.
Другим помітним явищем на тлі підготовки до виборів стала активна діяльність фонду «Олександр Янукович». Зокрема, в червні від цієї організації отримала сучасні автомобілі міська станція «Швидкої допомоги». Раніше фонд вручав обладнання обласній дитячій лікарні. Розмір витрат на благодійність свідчить про великі можливості. А наявність прізвища в назві організації — про наміри старшого сина Президента стати публічною особою. Це підтверджує також і факт появи Олександра Януковича на відкритті донецького аеропорту та нараді голови держави з господарсько-адміністративним активом області. Бізнесмен, який раніше уникав фото- та телекамер, тепер стає впізнаваним. Хоча про майбутню політичну діяльність старшого сина говорять лише як про припущення, аналітики відзначають зростаючий вплив у регіоні групи людей із його оточення. Із таким ресурсом будь-які вибори по силі.
Практично завершено внутрішньопартійний відбір кандидатів у народні депутати в обласній організації Комуністичної партії України. Партія виставлятиме свої кандидатури в усіх (21) виборчих округах Донеччини, заявив народний депутат, перший секретар обкому КПУ Микола Кравченко. Водночас, додав комуніст, на потенційних кандидатів від партії чиниться тиск: зокрема, такі випадки траплялися у Костянтинівці та Новоазовську. «Влада сьогодні дуже активно працює проти комуністів, щоб вибити їх із округів», — стверджує депутат. Сам парламентарій пообіцяв боротися за мандат в окрузі, який об’єднує Старобешівський, Амвросіївський райони, Докучаєвськ та Сніжне.
Представники опозиційних сил воліють не називати кандидатів до законного початку кампанії, хоча й запевняють, що кандидатур вистачить на всі округи. Проте складається враження, що місцеві організації «Фронту змін» та «Батьківщини» ще остаточно не визначилися як із переліком претендентів, так і з розподілом сил усередині активу. Узимку цього року начальником штабу об’єднаної опозиції в Донецькій області було обрано народного депутата України Юрія Гримчака («НУ—НС»). А вже за кілька місяців його змінив голова обласної організації партії «Фронт змін» Олександр Ярошенко. Місцеві політологи припускають, що на кандидатів від опозиції в мажоритарних округах буде покладене завдання не так перемогти в окрузі, як агітувати за список політичної сили.
Експерти кажуть про непублічність кампанії
Політичні сили в області розпочали передвиборчу агітацію задовго до офіційного початку виборчої кампанії. Про це заявив експерт обласної організації «Комітету виборців України» Олег Гришин. За його словами, найбільшу активність виявляють Партія регіонів, КПУ, партія «Україна — Вперед!» Специфікою області є низький рівень публічної активності «Батьківщини».
«Основним ризиком неофіційного етапу виборчої кампанії є те, що агітаційні дії політичних сил зараз не підпадають під регулювання Закону України «Про вибори народних депутатів України» та можуть набувати безконтрольних рис, — зазначив експерт. — Для місцевих осередків політичних партій характерні такі форми активності, як розміщення зовнішньої реклами (Партія регіонів, «Україна — Вперед!», КПУ, ВО «Батьківщина», потенційні кандидати-мажоритарники); зустрічі народних депутатів із виборцями (найчастіше — обранців Партії регіонів); соціальні, благодійні, молодіжні акції (Партія регіонів, «Фронт змін», КПУ); організація протестних акцій та залучення партійних активістів до акцій різних соціальних груп («Фронт змін», КПУ, ВО «Свобода» — Радикальна партія України); проведення агітаційних заходів під виглядом соціологічних та громадських опитувань (партія «Україна — Вперед!») тощо».
Керівник аналітичних програм цієї організації Олександр Клюжев додав, що процес надання виборцям безоплатних товарів та послуг уже стає безконтрольним. Серед найпоширеніших форм передвиборчої «благодійності» — видача громадянам продуктових наборів та безоплатних послуг, фінансування соціальних закладів і тематичних заходів. Використання форм агітації, які ставлять виборця у некоректну залежність від матеріальних стимулів, належить до серйозних викликів цієї виборчої кампанії, зазначив експерт. Іншою її негативною рисою є те, що значна частина посадових осіб органів місцевої влади виявляє публічну та організаційну підтримку потенційним кандидатам у народні депутати, не приховуючи політичних симпатій.
Фото автора.
ДОСЛІВНО
Експерт обласної організації «Комітету виборців України» Олег Гришин:
«Незважаючи на те, що потенційні мажоритарники вже розпочали роботу у виборчих округах, у регіоні не зафіксовано жодного випадку проведення політичними силами публічного обговорення їхніх кандидатур (праймеріз чи інші форми). А значна частина потенційних кандидатів від Партії регіонів почала передвиборну кампанію в області ще до моменту їх офіційного висунення з’їздами, що ставить під сумнів навіть формальні процедури внутрішньопартійної демократії. Об’єднана опозиція також демонструє закритість процесу узгодження єдиних кандидатів у виборчих округах Донецької області».
За кілька місяців до парламентських виборів старший син Президента Олександр Янукович (у центрі) стає публічною фігурою. Ліворуч — міністр фінансів України Юрій Колобов, праворуч — народний депутат України Борис Білаш.