Позачергова сесія парламенту відбудеться тоді, коли буде підготовлено відповідний пакет законопроектів для розгляду. Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, коментуючи рішення Конституційного Суду про невідповідність Основному Закону положення чинного Регламенту Верховної Ради, що стосується обрання її Голови шляхом таємного голосування.
«Із приводу рішення Конституційного Суду стосовно регламентної процедури, що главу парламенту звільняють і призначають 2/3 голосів, до того ж бюлетенями, то раніше ця норма в Регламенті була відсутня. ЇЇ внесли лише за наполегливої вимоги людей, що балотуються на цей пост. Гадаю, всім юристам було зрозуміло, що вона не відповідає нормам Конституції, які прописано на сьогодні. Тому, коли депутати від Партії регіонів подали відповідне подання до Конституційного Суду, вони робили це з повним розумінням, що ця норма не відповідає Конституції», — цитує О. Єфремова прес-служба Партії регіонів.
«Ми отримали висновок Суду про те, що повинні повернутися до норми, яка діяла раніше, що главу парламенту визначає парламентська більшість — 226 голосів відкритим голосуванням, і розуміємо, що це поліпшує прозорість роботи Верховної Ради», — сказав він, відзначивши водночас, що «жоден інший парламент у світі не має такої норми, коли під час розв’язання певного питання більшість блокується меншістю». Рішення Конституційного Суду цілком зрозуміле — воно відновлює норму, що відповідає Конституції нашої держави, резюмував керівник парламентської фракції Партії регіонів.
Відповідаючи на запитання про те, чи збираються підписи для проведення позачергової сесії парламенту, народний депутат зазначив: «Що стосується позапланової або позачергової сесії Верховної Ради, то ми можемо збирати підписи (для її проведення. — Ред.) тільки в тому разі, якщо буде визначено порядок роботи сесії. Тобто будуть законодавчі акти, які внесено до порядку роботи. Тільки-но всі їх підготують для розгляду, ми вийдемо із пропозицією про збір підписів щодо проведення позачергової сесії». А оскільки на сьогодні ці питання ще не підготовлено, то збір підписів поки що не проводять.
Стосовно того, чи можливо порушення питання про відставку глави парламенту на позачерговій сесії в разі її проведення, О. Єфремов зазначив, що «це залежатиме від рішення Володимира Михайловича (Литвина. — Ред.). Володимир Михайлович написав відповідну заяву. І якщо до моменту проведення сесії ця заява не буде відкликана, то я не відкидаю варіанта, що вона може бути внесена до порядку денного. Якщо вона буде відкликана, то, виходить, він прийме відповідне рішення для себе. Я вважаю, що заява Литвина є емоційним чинником, і Володимир Михайлович повинен прийняти тут рішення сам».
ДОСЛІВНО
Олександр ЄФРЕМОВ:
«Ми можемо говорити, що позачергова сесія Верховної Ради відбудеться тоді, коли буде підготовлено необхідний пакет законів для розгляду».