Законопроект про засади державної мовної політики відволікає увагу виборців від реальних проблем. Про це в Донецьку заявив журналістам народний депутат, лідер комуністів Петро Симоненко. За його словами, насправді людей цікавить, «чому не зростають зарплати, а зростають ціни, чому піднімаються тарифи на житлово-комунальні послуги, чому немає безплатних освіти і медицини».
«Напередодні виборів використовуються політичні спекуляції для розколу. Бійка в парламенті була за домовленістю олігархів і націоналістів. Одні вирішували питання консолідації свого електорату, інші давали посил, ніби виконують свої передвиборні обіцянки. Але я вважаю — свої обіцянки потрібно виконувати з першого дня роботи у владі», — відзначив голова фракції. Він додав, що фракція голосувала за законопроект тільки тому, що це було вимогою Парламентської асамблеї Ради Європи в рамках ратифікації Європейської мовної хартії.
Коментуючи долю законопроекту, народний депутат спрогнозував, що документ не буде підписаний Президентом, поки цього не зробить Голова Верховної Ради. Він також висловив згоду з тим, що мовний законо-проект потрібно вдосконалити з юридичного боку, перш ніж підписувати остаточно.
Під час перебування на Донеччині лідер комуністів зустрівся із громадськістю в обласному центрі, Дзержинську, Макіївці, Горлівці та Докучаєвську. П. Симоненко нагадав, що КПУ ще торік запропонувала комплексну антикризову програму, здатну стабілізувати економіку та поліпшити життя людей. Для виведення економіки країни із кризи, на переконання комуніста, потрібно заборонити продаж землі сільськогосподарського призначення, націоналізувати підприємства ключових галузей, запровадити державну монополію на тютюн та алкоголь, розірвати співробітництво з Міжнародним валютним фондом та вступити до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном.
Під час зустрічей в області Петро Симоненко піддав різкій критиці скорочення і ліквідацію залізничних маршрутів у регіоні, а також медичну реформу. На його думку, реформа охорони здоров’я повинна бути негайно зупинена. Витрати на медицину потрібно збільшити до щонайменше 5 відсотків від державного бюджету. Крім того, тривогу комуністів викликає скорочення мережі загальноосвітніх навчальних закладів та дитячих садочків, порівняно з 1995 роком. Лідер комуністів також висловив стурбованість перспективою приватизації вугільних шахт і залізниці.
Вл. інф.
ДОСЛІВНО
Петро Симоненко: 
«Якщо говорити про те, чи буде підписано цей документ, чи ні, потрібно виходити з реальної ситуації. Володимир Литвин заявив, що не буде підписувати, перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк не має на це права, а Президент, відповідно, не може підписати закон,  доки не буде підпису Голови Верховної Ради».