За підсумками п’ятого засідання україно-російської міждержавної комісії, яка відбулася в Лівадійському палаці в Криму, Президент України Віктор Янукович та Президент Російської Федерації Володимир Путін підписали низку спільних заяв, угод і декларацій. У них, зокрема, йдеться про делімітацію кордонів, поглиблення співробітництва, міжрегіональні зв’язки та багато чого іншого, що може об’єднувати дві країни. Традиційно лунали запевнення про «незмінність стратегічного партнерства» з Росією, з одного боку, та про євроінтеграційні устремління нашої держави водночас. Про можливе здешевлення ціни на російський газ, судячи з офіційних повідомлень, під час нинішньої зустрічі президентів наразі не йшлося.
Засіданню комісії, яка розпочалася із чотиригодинним запізненням через затримку російського лідера, передувала зустріч віч-на-віч очільників двох держав. Визначальним документом стала підписана президентами Декларація про зміст україно-російського стратегічного партнерства, в якій, як повідомляє офіційний сайт глави держави, зафіксовано основні цілі стратегічного партнерства між Україною і Росією: це поглиблення двостороннього співробітництва; надання взаємної підтримки у проведенні соціально-економічних реформ, модернізації економіки, зміцненні правової демократичної держави та розвитку громадянського суспільства тощо. Основними галузями співробітництва визначено політичну, економічну, природоохоронну, науково-технічну та культурно-гуманітарну.
За результатами засідання також було підписано низку інших документів — зокрема, Міжурядові угоди про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, у яких дислокуються об’єкти Чорноморського флоту РФ на території України; про співробітництво у галузі авіаційного пошуку і рятування; про заходи щодо забезпечення паралельної роботи Об’єднаної енергетичної системи України і Єдиної енергетичної системи Росії; міжурядовий протокол про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Росії про співробітництво в галузі атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації від 21 червня 2002 року (ці зміни дадуть змогу визнавати в обох країнах дипломи державного зразка про наукові ступені кандидата і доктора наук). А також Міжурядові меморандуми: про співробітництво у боротьбі з тероризмом; про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України і Міністерством економічного розвитку Росії (в ньому сторони зобов’язалися створити спільну комісію з вирішення чутливих питань у сфері торговельно-економічного співробітництва); про інтеграцію і співробітництво в галузі використання атомної енергії у мирних цілях (у документі зафіксовано домовленість про проведення комплексу робіт із вивчення інвестиційної привабливості підприємств у галузі енергетичного машинобудування і ядерного паливного циклу); про науково-технічне співробітництво в Антарктиці.
У спільній заяві президентів про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях та в Керченській протоці сторони задекларували наміри про доцільність після досягнення згоди в цих питаннях укласти відповідну двосторонню угоду. У документі також йдеться про можливість створення українсько-російської корпорації з управління цією судноплавною артерією.
Під час п’ятого засідання україно-російської міждержавної комісії в Криму Президент В. Янукович закликав уже найближчим часом досягти відчутніших результатів у реалізації спільних проектів у галузі авіабудування, космосу, атомної енергетики, транспортної інфраструктури. «Важливим аспектом для такої роботи є взаємна вигода й економічний прагматизм», — наголосив глава держави.
Говорячи про досягнутий торік рекордний рівень товарообігу між нашими країнами, Президент зазначив: «Нам необхідно не лише зберегти таку позитивну динаміку, а й примножити наші результати».
У свою чергу президент Російської Федерації Володимир Путін зазначив, що проведення такого заходу планувалося давно. Він звернув увагу на високе представництво на ньому російської делегації і наголосив, що проекти, про які йдеться, становлять взаємний інтерес для двох країн. Для Росії Україна посідає п’яте місце серед торговельно-економічних партнерів. «Я повністю поділяю вашу оцінку, пов’язану з позитивними тенденціями у торговельно-економічній галузі», — сказав президент Росії, пообіцявши докладати всіх зусиль, щоб «невеликий збій» у першому кварталі 2012-го (наразі не вдається досягнути минулорічних показників) було ліквідовано якнайшвидше.
Під час засідання україно-російської міждержавної комісії також було обговорено шляхи розвитку діалогу України з «Великою двадцяткою» в контексті головування Росії в цій організації та про врегулювання придністровського конфлікту з урахуванням майбутнього головування України в ОБСЄ у 2013 році.
На підсумковій прес-конференції Президент говорив і про митний союз, і про єдиний економічний простір, зазначивши, що українська сторона уважно спостерігає за діяльністю таких утворень.
Водночас В. Янукович запевнив: «Курс на євроінтеграцію залишається незмінним пріоритетом зовнішньої політики України. Ця позиція зафіксована в низці національних законів, зокрема в законі про засади зовнішньої та внутрішньої політики. Україна визначила для себе пріоритет — євроінтеграцію».
Відповідаючи на запитання про відображення цього принципу в його цьогорічному посланні до Верховної Ради, Президент наголосив, що йдеться про стратегічний документ. «Усе, що там викладено, — це та політика, яка є природним послідовним продовженням політики, що ми почали в 2010 році», — сказав глава Української держави.
Як повідомив наш кримський власний кореспондент Роман ЧЕРЬОМУХІН, Україна та Росія також домовилися створити підприємство для масового запуску військово-транспортного літака Ан-70, орієнтовна вартість якого становить 67 мільйонів доларів. А ось у газовому питанні, яке традиційно порушують на двосторонніх зустрічах, жодних зрушень не відбулося. На запитання, за яких умов Росія буде готова піти на перегляд ціни на голубе паливо для України, Володимир Путін відповів цитатою із твору Ільфа й Петрова «Дванадцять стільців»: «Можна увечері стільці, а зранку гроші? Можна. А можна зранку стільці, а увечері гроші? Можна. Але гроші вперед». Російський президент наголосив, що діють підписані угоди, а в результаті скидок, які надає Росія Україні при постачанні газу, пільга Києва з 2010 року склала вісім мільярдів доларів.
Україно-російські зустрічі на найвищому рівні триватимуть і надалі —найближчим часом має відбутися державний візит Президента України до Росії та Президента Російської Федерації до України. Восени в Нижньому Новгороді заплановано проведення традиційного Третього україно-російського міжрегіонального економічного форуму під патронатом президентів двох держав.
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).
ФАКТ
Торік товарообіг між Україною та Росією сягнув показника понад 55 млрд. доларів.
ЦИТАТА
Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ: 
— З Митним союзом ми сьогодні намагаємося вибудувати такі відносини, які будуть взаємовигідними.